«ΟΧΙ» ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Άμεση ήταν η απάντηση Σόιμπλε για τα περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Der Spiegel».

Βέβαια, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τιμή της αγοράς. Σύμφωνο τον βρίσκει η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, που μπορεί να επεκτείνεται και

στην περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι στο θέμα του «κουρέματος» τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι δεμένα, γιατί «η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του». Συνεπώς, «αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, όπως το έχει προτείνει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του».

Για την Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε: «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί». Δεν δίστασε να προειδοποιήσει και με κυρώσεις την ελληνική πλευρά με αυτόματες περικοπές της βοήθειας σε περίπτωση συγκεκριμένων εξόδων ή σύσταση και λειτουργία ενός ελεγκτικού ή διορθωτικού μηχανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα