ΕΚΤΟΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

Για αυτό διαβεβαίωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί, αύριο, στο περιοδικό Der Spiegel, ο «κραταιός» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Ωστόσο, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, η Ελλάδα

να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, είπε: «Το πρόγραμμα (ενν. αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα, καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε χώρες, οι οποίες εξακολουθούν χρηματοδοτούνται από τις αγορές κεφαλαίων».

Για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στις οποίες κατευθύνεται το πρόγραμμα, ο super Mario εξήγησε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μπορεί να λειτουργήσει με την προϋπόθεση ότι οι υπερχρεωμένες χώρες «συνεχίσουν την επιτυχή μεταρρυθμιστική πολιτική τους των τελευταίων μηνών».

Διευκρίνισε ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα «δεν περιμένει απώλειες για τους φορολογούμενους» και είπε: «Το εντελώς αντίθετο: Μέχρι τώρα είχαμε και κέρδη από τις αγορές ομολόγων, που εισέρρευσαν στις εθνικές τράπεζες».

Ο Μάριο Ντράγκι συντάχθηκε με την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «ν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στην Ευρωζώνη».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά όπως υπογράμμισε «αυτό δεν αρκεί». Σημείωσε, πάντως, ότι «πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες θα τηρηθούν».

Για την δε ανάθεση της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΚΤ, ο super Mario την υπερασπίστηκε, επικρίνοντας τα εθνικά εποπτικά όργανα, τα οποία, «επανειλημμένα κατά το παρελθόν αποσιώπησαν δυσκολίες που υπήρχαν στον τραπεζικό τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα