«Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας», λέει το ΠΑΣΟΚ

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η Ιπποκράτους καταθέτει ακόμα τις θέσεις της για τη φορολογία ακινήτων, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει το σκεπτικό του ως εξής :

Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας

Δεν αντέχει η οικονομία, η κοινωνία, η πολιτική ζωή του τόπου νέα

μέτρα λιτότητας, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα.

Γιʼ αυτό εγκαίρως από το καλοκαίρι του 2012, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να προηγηθεί συμφωνία ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο(πρωτογενές πλεόνασμα, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, βιωσιμότητα χρέους) και ως προς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και τα δημοσιονομικά μέτρα να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό.

Είναι σαφές ότι οι αποκλίσεις που δημιουργούνται λόγω της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, πρέπει να αντιμετωπιστούν (και πέραν της κινητοποίησης των σχετικών μηχανισμών είσπραξης) με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως και να γίνει συζήτηση με τους εταίρους μας για τις αναγκαίες προσαρμογές στους στόχους του προγράμματος κυρίως με την ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής ,δηλαδή με την αξιοποίηση όλης της περιόδου μέχρι και το 2016 κατά τρόπο αναπτυξιακά και δημοσιονομικά επωφελή.

Από την άποψη αυτή έχουν ιδιαίτερη σημασία εύλογες ρυθμίσεις (δόσεις,συσχέτιση της εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων με παλιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οριοθέτηση προσαυξήσεων και προστίμων κ.ο.κ.) τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι,ειδικά για τα ασφαλιστικά έσοδα, ζωτική για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η κανονική καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης η άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες από τα χρήματα του δανείου, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

• Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

Έχουμε φτάσει σε μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι απειλητικά υψηλά, καθώς δεν δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.

Επιμένουμε στην άμεση εφαρμογή της πρότασής μας για την προώθηση το ταχύτερο δυνατό, ενός μεγάλου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας, που θα χρηματοδοτηθεί με υφισταμένους εσωτερικούς πόρους και την μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Κοινωνικό Ταμείο.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά 700.000 άτομα, και επιμερίζεται σε διατήρηση 500.000 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας (προσωρινές θέσεις αυτεπιστασίας και κοινωνικής εργασίας) σε Δήμους, επιχειρήσεις και φορείς κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ανέργων.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα αποστέλλει, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλείς της τρόικας, ειδικό σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.

• Πρωτοβουλίες Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών

Επιχειρηματίες και νοικοκυριά χρωστούν σήμερα σε 3 «γκισέ».Αυτά είναι:

• Εφορία

• Ασφαλιστικό Ταμείο

• Τράπεζα

Χρειάζεται λοιπόν μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες να στηρίξουμε νέες πρωτοβουλίες για λογικές και εύλογες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Πρέπει ιδιαίτερα να γίνει αντιληπτό ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που υπάρχουν, και οι ρυθμίσεις να συνδέουν την αποπληρωμή των οφειλών, με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Οι ρυθμίσεις των οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερα για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών υπενθυμίζουμε τόσο το ότι έχουμε καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση, όσο και την ανάγκη να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά έως τις 2.000 ευρώ.

• Προτάσεις για φορολογία Ακινήτων

Το ειδικό τέλος ακινήτων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 μέσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία και την χώρα. Και υπέστημεν έντονη κριτική για αυτό από όλες τις πλευρές(παρότι επρόκειτο για επιβάρυνση 2 συνολικά δις σε σύγκριση με το πακέτο των14.5 δις του Νοεμβρίου 2012.). Σημειώνεται επίσης ότι σε καμία περίπτωση η είσπραξη μέσω της ΔΕΗ δεν είχε ως συνέπεια τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριό λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους .

Τώρα που η περίοδος εφαρμογής του ειδικού τέλους λήγει, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αντικατάστασης του με ενιαίο φόρο ακινήτων (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα), πρόταση που ευνοεί την μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

• Ευπαθείς Ομάδες

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να συζητηθεί στην Βουλή το ταχύτερο η πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει για την προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ανάπηροι, ανασφάλιστοι, κ.ά.).

Δεν είναι δυνατόν ακόμη και σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης να μη λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την κοινωνική συνοχή.

• Δημόσια Διοίκηση

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη για αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου και εφαρμογή του Προγράμματος κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να υποβάλλει το ταχύτερο το σχέδιο των νέων οργανισμών (κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών) ώστε να εφαρμοστούν οι πρωτοβουλίες αυτές, να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, και να σταματήσει οριστικά η άγονη και λανθασμένη συζήτηση περί «συμβολικών, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα