Όχι Σαμαρά σε εκλογικό νόμο, ανασχηματισμό και εκλογές

Στην προφανή αλλά, πάντως, ρητή διάψευση των σεναρίων περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών προχωρά ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες – «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές» – να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως…», απαντά ο κ. Σαμαράς

στη σχετική ερώτηση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν παραπέμψει για το Φεβρουάριο, ίσως και αργότερα, τη συζήτηση περί ανασχηματισμού καθώς προέχει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων αλλά και η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις οποίες ο κ. Βενιζέλος δεν θα ήθελε να εξαντλήσει το χαρτί των κυβερνητικών αλλαγών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του κ. Σαμαρά στο ερώτημα περί εκλογικού νόμου, την αλλαγή του οποίου θέτει στην κυβερνητική ατζέντα ο κ. Φώτης Κουβέλης. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει τέτοια συζήτηση σήμερα. Για πολλούς λόγους μάλιστα: ο πιο προφανής είναι ότι τέτοια συζήτηση θα δημιουργούσε -σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο- «προεκλογικό κλίμα», πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός και βλάπτει τη διακυβέρνηση του τόπου. Ίσα-ίσα, τη στιγμή που πρέπει να «τα δώσουμε όλα» για να αναβαθμίσουμε τη διακυβέρνηση από κάθε άποψη».
Ως προς τις οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά πώς «δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφ’ όσον εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα, δηλαδή κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές». Σημειώνει, δε, ότι αυτό θα είναι αρκετό ακόμη και στην περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, λόγω ύφεσης. «Αυτό σημαίνει», λέει ο Πρωθυπουργός, «ότι, αν υπάρξει από δω και μπρος πρόβλημα που δεν οφείλεται σε μας – μια πανευρωπαϊκή ύφεση, για παράδειγμα – και η Ελλάδα εφαρμόζει στο μεταξύ τα “συμφωνηθέντα”, δεν θα μας επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας».

«Η σταθεροποίηση της οικονομίας, απάντηση στη Χρ. Αυγή»

Ως προς τη δημοσκοπική εικόνα της Χρυσής Αυγής, που καταγράφεται ως τρίτο κόμμα, ο Πρωθυπουργός τη συνδέει άμεσα με την οικονομική κατάσταση και εκτιμά ότι εφόσον ανακοπεί η ύφεση και αποκατασταθεί κλίμα προοπτικής, τα ποσοστά της οργάνωσης θα υποχωρήσουν. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο πώς ο κ. Σαμαράς αρνείται ακόμη και να αναφέρει ονομαστικά την οργάνωση του Νικ. Μιχαλολιάκου: «Γνωρίζω καλά πως μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία και να αποκαθίσταται η αίσθηση Ελπίδας και Προοπτικής για την οικονομία και τη χώρα, θα υποχωρήσουν και οι «ακρότητες» και τα «άκρα». Γι’ αυτό και όσοι εκπροσωπούν τις ακρότητες και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στην απελπισία του κόσμου κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την σταθεροποίηση. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον κόσμο στην απελπισία! Ήδη όμως χάνουν έδαφος! Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πλέον όλο και περισσότερο ότι κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε τη μοίρα του τόπου…».

Keywords
Τυχαία Θέματα