ΟΑΕΠ: ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ» ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Για επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί για τις ελληνικές εισαγωγές «επί πιστώσει» από χώρες-μέλη της ΕΕ, κάνει λόγο ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Από τις αρχές του έτους εταιρείες του εξωτερικού ζητούσαν προκαταβολική πληρωμή προκειμένου να φορτώσουν τα προϊόντα τους προς Ελλάδα, καθώς οι εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων των χωρών-μελών τής Ε.Ε. σταμάτησαν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα.

Όπως

ανακοίνωσε ο ΟΑΕΠ, η Κομισιόν τροποποίησε στις 20 Απριλίου τη λίστα των «Εμπορεύσιμων χωρών», εξαιρώντας την Ελλάδα από όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα με 100% αντασφάλιση που παρέχεται από τα υπουργεία Οικονομικών των αντίστοιχων χωρών-μελών της Ε.Ε. (δηλ. με εγγύηση τού Δημοσίου).

«Η ευχάριστη είδηση είναι ότι, από 12.07.2012 μέχρι και 24.09.2012, η Ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε γραπτές απαντήσεις από 19 χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι οποίες απάντησαν ότι εφαρμόζουν την τροπολογία και ότι ασφαλίζουν όλες τις εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα κατά περίπτωση (case-by-case). Επίσης, δήλωσαν ότι έχουν ενημερώσει σχετικά τους συλλογικούς εξαγωγικούς φορείς των χωρών τους και ότι έχουν αναρτήσει σχετική ενημερωτική ανακοίνωση στα sites των αντίστοιχων ΟΑΕΠ», κατέληξε η ανακοίνωση του οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα