Ο ΣΥΡΙΖΑ ΨΑΧΝΕΙ… ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ

Τελευταίες πινελιές στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τα στελέχη της Επιτροπής Προγράμματος, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την αυριανή παρουσίαση. Στην Κουμουνδούρου, ψάχνουν ήδη και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των εξαγγελιών τους, για να μην κατηγορηθούν ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα».


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη χθες, διέρρευσε ένα προσχέδιο του οικονομικού προγράμματος του σχήματος, που περιλαμβάνει ακύρωση του Μνημονίου

2, του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών του νόμων (κυρίως σε ό,τι αφορά τις περικοπές μισθών-συντάξεων, τη μετενέργεια, τα πλήγματα στις Συλλογικές Συμβάσεις κ.α.) και αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί στον Τύπο ένα πολυσέλιδο προγραμματικό πλαίσιο που θα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: πρόγραμμα των πρώτων 10 ημερών, των πρώτων 10 μηνών και των 10 ετών. Μ’ άλλα λόγια, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ο υπεύθυνος του προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης σε όλα τα στελέχη που ασχολούνται με το συγκεκριμένο project, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί αφενός να απαντήσει τι θα κάνει αμέσως μόλις αναλάβει, αν κερδίσει τις εκλογές, πώς θα διαχειριστεί γενικώς το  διάστημα των πρώτων μηνών την οικονομία, αλλά και πώς θα βάλει τις βάσεις για εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος, αλλά και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Λεπτομέρειες και χωρητικότητα

Ως σήμερα το πρωί στελέχη της Κουμουνδούρου προσπαθούσαν να βρουν μια χρυσή τομή μεταξύ του όγκου του προγράμματος και των θέσεων-λύσεων που θα παρουσιάζονται σ’ αυτό. Φυσικά, η «χωρητικότητα» του προγράμματος αποτελεί και ένα επιχείρημα της Κουμουνδούρου για τυχόν προβλέψεις που δε θα αναφέρονται σ’ αυτό. «Μπορεί να είναι πολύ αναλυτικό, μπορεί λιγότερο. Δε θα γράψουμε εγκυκλοπαίδεια, θέλουμε όμως ο κόσμος να καταλάβει τι προσπαθούμε να κάνουμε», σημειώνει στο matrix24.gr καθημερινός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αναφέρονται όλες οι σκέψεις που έχουν γίνει στην Κουμουνδούρου κυρίως σε ό,τι αφορά το πώς θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. «Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση, ορισμένα θέματα μένουν ανοιχτά ως την τελευταία στιγμή», επισημαίνει στους  συνομιλητές του και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση των δημοσίων εσόδων, ακόμη και ως το σημείο της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος. «Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να μας επιβάλουν στάση πληρωμών, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε μόνοι μας στις εσωτερικές μας υποχρεώσεις, για να ακυρώσουμε το διαπραγματευτικό-εκβιαστικό τους όπλο», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί έκτακτη φορολογία σε έχοντες υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορολογικό σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνεται ειδική αναφορά στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, καθώς όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου, «οι φ

Keywords
Τυχαία Θέματα