Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Οι στρατιωτικοί στην Αίγυπτο εξέδωσαν διακήρυξη σύμφωνα με την οποία οι εξουσίες τους…διευρύνονται, την ώρα που η χώρα αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι οι νέες γενικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά μόνον όταν η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα.

Ουσιαστικά δίνει στο στρατό τη δυνατότητα να ελέγχει τη Βουλή.

Στην κατάσταση αυτή οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί ανακοίνωσαν ότι ο υποψήφιος τους Μοχάμεντ Μούρσι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο Μούρσι είχε ως αντίπαλο τον Αχμέντ Σαφίκ ο οποίος ήταν πρωθυπουργός επί προεδρίας του Μουμπάρακ. Οι Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι έχουν ποσοστό γύρω στο 52%. Μιλώντας το βράδυ από το αρχηγείο του κόμματος ο κ. Μούρσι δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων και ότι δεν πρόκειται να εκδικηθεί για τα δεινά που πέρασαν οι οπαδοί των Μουσουλμάνων τόσο χρόνια.

Την ίδια στιγμή το στρατόπεδο του Σαφίκ αρνούνται πεισματικά ότι τίθεται θέμα νίκης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Όπως είπαν υποστηρικτές του θα πρέπει να αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα. Οι εκλογές αυτές, οι πρώτες μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ το 2011 γίνονται μετά από τη διάλυση της Βουλής από το στρατό μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Πέμπτη.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι η απόφαση είναι παράνομη και ότι πρόκειται για πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας. Με τη χθεσινή διακήρυξη ο στρατός ουσιαστικά αναλαμβάνει τον έλεγχο του προϋπολογισμού του κράτους και φυσικά στο θέμα του ποιός συντάσσει το σύνταγμα της χώρας. Οι λεπτομέρειες της διακήρυξης αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα