TΡΟΦEΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ

Μπορείς να φας φτηνά αλλά υγιεινά; Βρήκαμε τον τρόπο να τρέφεσαι με φαγητό εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς να αδειάζει το πορτοφόλι σου.

Της  Άννας Παπαγεωργίου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Επιστημονική Υπεύθυνος Κέντρου Κλινικής Διατροφής-Διαιτολογίας «ΕΥΡΩΣΤΙΑ», Επιστημονική συνεργάτης Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία».

Η υγεία είναι η νέα επένδυση. Αλλά, κοιτώντας τις τιμές των βιολογικών τροφών, κάνουμε την ίδια σκέψη με εσένα:

πρέπει να είσαι πλούσιος αν θες να είσαι υγιείς… Γεμίζοντας το καρότσι του σούπερ μάρκετ με προϊόντα που έχουν εντυπωσιακές διατροφικές ετικέτες (οργανικό-χορτοφαγικό-βιολογικές…) ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα σου κοστίσουν μια μικρή περιουσία.

Αλλά δεν πρέπει να κατηγορείς τους εμπόρους τροφίμων για αυτήν την κατάσταση. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολύπλοκα οικονομικά ζητήματα (από παραγωγές που μειώνονται λόγω λειψυδρίας μέχρι την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου) έχουν συμβάλλει στην αύξηση ως και 18% του κόστους των υγιεινών τροφών, όπως υπολογίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ενώ όμως οι τιμές των υγιεινών τροφών έχουν εκτοξευθεί στα ουράνια, το κόστος του junk  food έχει μειωθεί, σε ποσοστό περίπου 1.8%. Κατά συνέπεια, οι κακές διατροφικές επιλογές μοιάζουν να είναι ουσιαστικά οικονομικές επιλογές. To junk food κοστίζει πολύ λιγότερο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και επίσης δεν είναι τόσο ευάλωτο σε οικονομικούς παράγοντες όσο τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόσφατη έρευνα διάσημου περιοδικού στην Αμερική συνέκρινε το κόστος μιας υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες σε σχέση με το κόστος μιας διατροφής με πολλές θερμίδες, βασισμένης σε junk food.

Η διατροφή με τις πολλές θερμίδες κοστίζει στον μέσο Αμερικανό περίπου 3,40 δολάρια την ημέρα. Όσο για την υγιεινή διατροφή με τις λίγες θερμίδες; Κοστίζει περίπου 32 δολάρια! Δηλαδή πρέπει να είσαι τρελός (ή πολύ πολύ πλούσιος) για να επιλέξεις την υγιεινή διατροφή. Σωστά; Λάθος! Αν επιλέξεις την φτηνότερη διατροφή (που είναι πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, λιπαρά, ζάχαρη, μεταλλαγμένα λίπη και άμυλο), κλείνεις εισιτήριο πρώτης θέσης για μια συγκινητική συνάντηση με τον Άγιο Πέτρο.

Παχυσαρκία: Μια παγκόσμια επιδημία

«Αυτούς του είδους η διατροφή θέτει τα άτομα στον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. «Η παχυσαρκία συνήθως θεωρείται ως μια παγκόσμια επιδημία και συνδέεται με την ραγδαία αύξηση μακροχρόνιων ασθενειών όπως του διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Συνδέεται επίσης με την μείωση της ποιότητας ζωής». Μετά το κάπνισμα και την υψηλή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρους θανάτους και αναπηρίες.

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν: Το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι υιοθετώντας μια καλύτερη διατροφή, κόβοντας το κάπνισμα και αυξάνοντας την σωματική δραστηριότητα μπορούμε να αποφύγουμε το 80% των καρδιαγγειακών ασθενειών, το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Keywords
Τυχαία Θέματα