Ο Πούτιν προβάρει το (ψυχρο)πολεμικό του κοστούμι

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωμάτες συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη στο Κρεμλίνο που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις

που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», συμπλήρωσε η ανακοίνωση. Οι παρατηρήσεις του ήταν ουσιαστικά επανάληψη των θέσεων που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η δυτική προσπάθεια να εκφοβίσει τη Ρωσία με κυρώσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθετική πράξη και ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει.

Δύο οι νεκροί στην Κριμαία σύμφωνα με την αστυνομία

Και ενώ η διπλωματία βρίσκεται στο «κόκκινο», όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας, δύο άνθρωποι, ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας», σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, από πυροβολισμούς σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση.

Οι δυτικοί αντιδρούν με κυρώσεις

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department, Τζεν Ψάκι. «Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση . «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ. «Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη . Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η επέκταση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση, δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft -η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία- ο Ίγκορ Σετσίν. «Η ιδέα της επέκτασης των κυρώσεων είναι κάτι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την αντιπαράθεση», δήλωσε ο Σετσίν, ο επί χρόνια σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης επενδυτικού φόρουμ μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας. «Δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος και είναι αντιπαραγωγικό», σχολίασε ο ίδιος.

Η κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους και η Ουκρανία κατηγορείται για ανάμειξη σε αυτή την κίνηση. Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν τη Δευτέρα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών πόρων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς, περιλαμβανομένων τεσσάρων Ρώσων βουλευτών. Η Ε.Ε. επέβαλε τις ίδιες κυρώσεις εις βάρος 21 ατόμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας στα τέλη Φεβρουαρίου ύστερα από την ανατροπή του Φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έπειτα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασής του τον Νοέμβριο να μην υπογράψει συμφωνία για την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., αλλά να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα