«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και τις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ οι εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε

σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «για το χατίρι της κ. Μέρκελ, είναι ικανή να τα σαρώσει όλα». «Έχουμε μια κυβέρνηση που στερείται πια κάθε σοβαρότητας όταν εξαγγέλλει ότι δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα. Σήμερα, τους διαψεύδει ο ίδιος ο Σόιμπλε, με έγγραφό του που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας και προβλέπει ότι το χρέος, ακόμα και με τις σημερινές δικές τους αισιόδοξες προβλέψεις, δεν θα είναι 124% το 2020, αλλά 126 %. Αυτό σημαίνει 5 δις νέα μέτρα στη πλάτη του λαού μας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση «πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά στην πίεση να φέρει νέα μέτρα». «Ας το γνωρίζουν όμως από τώρα. Αυτή θα είναι η τελευταία της πράξη. Ο λαός μας δε πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην απόπειρα εξόντωσής του. Ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκλογές τώρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να ζητήσει και εκλογές, αφού, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, επισήμανε: «Η στρατηγική σας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η μόνη υπηρεσία που σας μένει πια να προσφέρετε στο τόπο και στη δημοκρατία είναι να μην αποδεχθείτε τη μη λύση που σας προσέφεραν στο Eurogroup και να ανοίξετε το δρόμο στο λαό μας να δώσει τη λύση με την ετυμηγορία του. Η μόνη υπηρεσία που σας έμεινε είναι να οδηγήσετε τη χώρα με ομαλότητα σε εκλογές για να αναλάβουμε την ευθύνη να προστατέψουμε όσα δεν μπορέσατε και δεν θελήσατε εσείς να προστατέψετε».

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που επιχειρεί να δημιουργήσει, αφήνοντας να διαφανεί ότι θέλει να ξεφύγει από τις παραλυτικές ισορροπίες μεταξύ των τάσεων και των συνιστωσών. Παράλληλα, ξόρκισε την «εικόνα της Βαβυλωνίας», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα ο πλουραλισμός και άλλο η πολυφωνία.

Ειδικότερα, περιγράφοντας το νέο κόμμα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν «νέο φορέα από τα κάτω. Των ανθρώπων του, όχι των ειδικών. Αμεσοδημοκρατικός, όχι γραφειοκρατικός. Εναλλακτικός ,όχι δογματικός. Μηχανή παραγωγής ιδεών, όχι μηχανισμός στελεχών. Πολιτικός φορέας των εξελίξεων, όχι των συσχετισμών. Δίπλα και μέσα στα κοινωνικά κινήματα. Μέσα στις μεγάλες κοινωνικές διεργασίες. Η νέα πολιτική πρόταση για το σήμερα και το αύριο του λαού και του τόπου».

«Ο ΣΥΝ, η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολλά καινούργια στοιχεία στην πολιτική ζωή. Ήταν ο πυρήνας για την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ηγεσία που δεν υπέκυψε στις διαπλεκόμενες σειρήνες του εκσυγχρονισμού. Όταν πριν είκοσι χρόνια συγκροτήθηκε ο ΣΥΝ ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Δεν θα είναι, όμως, βήμα προς τα μπρος αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίγραφο το

Keywords
Τυχαία Θέματα