Ο ΚΑΒΑΛΙΕΡΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Την ευρηματικά ανατρεπτική εγκατάσταση με τίτλο «Tο όνειρο των Ιταλών» και περιεχόμενο τον ευτυχισμένο νεκρό Μπερλουσκόνι, παρουσιάζει μέχρι τις 30/5 το καλλιτεχνικό ζευγάρι των Αντόνιο Γκαρούλο και Μάριο Οτοτσέντο στο Παλάτζο Τσίγκι, απέναντι από το ιταλικό πρωθυπουργικό μέγαρο. 

«Φανταστήκαμε τον Μπερλουσκόνι, το σώμα του, την ιδέα ότι όλοι εμείς που είμαστε θεατές έχουμε σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα του Ιταλού ηγέτη που είναι κλεισμένος σε μία γυάλινη προθήκη την οποία συναντάμε συνήθως στην χριαστιανική παράδοση καθώς στο εσωτερικό της τοποθετούνται τα σώματα των αγίων, των ισχυρών,

των ηρώων. Την ίδια στιγμή όμως με αυτό τον τρόπο διαχωρίζεται η πραγματικότητα και η κρίση στη διάρκεια του χρόνου και της ιστορίας», γράφουν οι δύο Ιταλοί καλλιτέχνες, Αντόνιο Γκαρούλο και Μάριο Οτοτσέντο οι οποίοι ήταν οι πρώτοι Ιταλοί ομοφυλόφιλοι που παντρεύτηκαν το 2002 στο Άμστερνταμ.

Η εγκατάσταση (Installation) «Το όνειρο των Ιταλών» (που πήρε το όνομά της από μια αυτάρεσκη ατάκα που έχει πει παλιότερα ο Μπερλουσκόνι σε μια από τις φιλενάδες του στο τηλέφωνο, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «όνειρο όλων των Ιταλών»), παρουσιάζει τον Καβαλιέρε με μάτια κλειστά, ένα σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη, το κεφάλι ακουμπισμένο σ’ ένα μεταξωτό μαξιλάρι και το χέρι του μέσα στο μισάνοιχτο παντελόνι του. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει φτιαχτεί από σιλικόνη, είναι ξαπλωμένος σε ένα βελούδινο στρώμα σαν να ήταν Πάπας, άγιος, ή κάτι ανάλογο. Η κιτς αναφορά του καλλιτεχνικού διδύμου εστιάζεται τόσο στη στάση και το ύφος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά στις παντόφλες που φορά με τον Μίκι Μάους.

Μένει να δούμε αν ο Καβαλιέρε, ο οποίος είναι γνωστός για το χιούμορ του, θα επισκεφθεί το Παλάτζο Τσίγκι για να δει από κοντά το έργο και να πει μια ατάκα που λογικά θα γίνει πρωτοσέλιδο στα lifestyle έντυπα. Πάντως δεν έχει και πολύ χρόνο…

Keywords
Τυχαία Θέματα