Ο Καναδάς απειλεί την ελληνική φέτα

11:56 5/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Μάλιστα μια ενδεχόμενη χρήση της ονομασίας της φέτας από τον Καναδά, μπορεί να παρακάμψει με έμμεσο τρόπο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η αρχή έγινε χθες στη συνεδρίαση της κομισιόν, στην οποία συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα με τον Καναδά είναι και η προστασία των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ορισμένων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τυριά, όπως η φέτα, η γκοργκοντζόλα και το μίνστερ. Οι Καναδοί παράγουν αυτά τα τυριά, κυρίως

τη φέτα, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που είναι κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Η σύγκρουση συμφερόντων μέσα στην ΕΕ καθιστά δύσκολη τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ για κατοχύρωση των προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.

Ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος, Κάρελ Ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φαίνεται ότι ταυτίζεται με τη θέση των χωρών που επιθυμούν το συμβιβασμό με τον Καναδά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση της κας Δαμανάκη υποστήριξαν ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι ( που αγωνίζεται για τη γκοργκοντζόλα) και ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, ο κ. Ντε Χουκτ, αφού ανέφερε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας με τον Καναδά, επισήμανε ότι δεν είναι διατεθειμένος να βάλει κι άλλα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποθηκεύοντας τις πιθανότητες κατάληξης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σκληρή στάση των Καναδών κυρίως στο θέμα της φέτας.

Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν «ελληνική φέτα», επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη «φέτα».

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος-μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα» ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (δηλαδή τύπου φέτας), αλλά μόνο την ονομασία «λευκό τυρί».

Keywords
Τυχαία Θέματα