Ο γολγοθάς ενός ασθενή με μεσογειακή αναιμία

Του Κώστα Τσιριμώνα

Η πρόεδρος του συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα, καταγγέλλει στο matrix24.gr τη Διοίκηση του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και αδιαφορία προς τους πάσχοντες. Όπως αναφέρει, παρ’ ότι οι ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Λαϊκό είναι λιγότεροι από άλλα νοσοκομεία (μόλις 70) και οι ημερομηνίες μετάγγισής τους είναι προγραμματισμένες, εν τούτοις το νοσοκομείο καθυστερεί συστηματικά τις μεταγγίσεις, δημιουργώντας ανησυχία και εκνευρισμό στους ασθενείς. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι σκέψεις να ζητηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα, ώστε να διευθετηθεί

η υπόθεση. Το περιστατικό έχει καταγγείλει πολλάκις η διευθύντρια της Mονάδας Mεσογειακής Aναιμίας κ.Έρση Βοσκαρίδου στο υπουργείο Υγείας, το οποίο αδιαφόρησε παντελώς.

Όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς, το νοσοκομείο διαθέτει το αίμα που προορίζεται για τους θαλασσαιμικούς σε άλλα έκτακτα περιστατικά, δίνοντας συνεχείς αναβολές στους πάσχοντες, που χρειάζονται τη μετάγγιση, για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, η Διοίκηση του Λαϊκού, έντονα ενοχλημένη από τη διαρροή του θέματος, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr προέβη σε κινήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος. Συγκεκριμένα κινητοποίησε το Εθνικό Κέντρο Αίματος, το οποίο απέστειλε 20 μονάδες αίματος στο Λαϊκό, καλύπτοντας τις ανάγκες των πασχόντων, που είχαν προηγουμένως πάρει αναβολή έως και τις 30 Αυγούστου. Ασφαλώς με την κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.

Η Μεσογειακή Αναιμία

Η θαλασσαιμία είναι κληρονομική νόσος και αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ασθενών στην Ευρώπη εντοπίζονται στην Ελλάδα και στα παράλια της Τουρκίας. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 άτομα πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Πώς μεταδίδεται η μεσογειακή αναιμία;

Η μεσογειακή αναιμία μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά. Όταν ένας γονέας είναι φορέας ή ετεροζυγώτης, έχει δηλαδή το «στίγμα», δεν εμφανίζει σημάδια της νόσου αλλά μπορεί να την κληρονομήσει στο παιδί του. Οι συνολικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Όταν ο ένας γονέας δεν έχει αιματολογικό πρόβλημα και ο άλλος είναι ετεροζυγώτης, τότε το παιδί θα είναι είτε υγιές ή θα είναι ετεροζυγώτης.

Όμως όταν έχουμε γάμο μεταξύ ετεροζυγωτών τότε τα δεδομένα αλλάζουν επικίνδυνα, μιας και το παιδί θα διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανίσει μεσογειακή αναιμία σε ποσοστό 25%.

Ακόμη όταν ένας γονέας είναι πάσχοντας από Μ.Α και ο άλλος είναι φορέας μόνο της νόσου, τότε θα γεννηθούν κάποια θαλασσαιμικά παιδιά και κάποια που θα είναι φορείς. Οι πιθανότητες είναι 50% και στις δύο περιπτώσεις.

Τέλος, όταν ένας γονέας έχει θαλασσαιμία κι ο άλλος είναι απόλυτα υγιής τότε όλα τα παιδιά θα είναι απλά φορείς.

Η έλλειψη αίματος

Οι πάσχοντες από «θαλασσαιμία» υποχρεούνται να υπόκεινται σε μεταγγίσεις αίματος ανά 2 με 3 εβδομάδες, ώστε να διατηρείται η αιμοσφαιρίνη τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Η μη έγκαιρη μετάγγισή τους, ρίχνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, κάτι που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό των ασθενών. Στις μικρές ηλικίες πασχόντων οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στη μετάγγιση αίματος επιβραδύνει την ανάπτυξη του οργανισμού, ενώ οι μεγαλύτεροι κινδυνεύουν μεταξύ των άλλων και από την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, έως και την εκδήλωση εμφράγματος.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος, αφού οι αιμοδότες είναι ελάχιστοι και για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, γίνονται εισαγωγές αίματος από την Ελβετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα