Παραμένει το αδιέξοδο για την τραπεζική ένωση

Ο πρώτος πυλώνας της, ένας ενιαίος μηχανισμός εποπτείας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2014, έπειτα από ένα νέο γύρο ελέγχων αντοχής των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο ο δεύτερος πυλώνας της συμφωνίας, η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών, είναι αυτός που προκαλεί τις μεγαλύτερες εντάσεις.

Αξιωματούχοι της ΕΕ προωθούν την δημιουργία

του, που θεωρούν κλειδί ώστε να μην υπάρξουν άλλες «διασώσεις» τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων—αλλά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, και ιδίως η Γερμανία, προσκόπτουν την εξέλιξη αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θεωρεί πως υφίσταται η νομική βάση για κάτι περισσότερο από την δημιουργία ενός δικτύου βασισμένου σε εθνικές εποπτικές αρχές και επανέλαβε αυτή τη θέση στο Βίλνιους. Η ΕΚΤ διαφωνεί: ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, είπε ότι οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν μια «στέρεη και ισχυρή νομική βάση» για την δημιουργία ενός μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι ο Σόιμπλε και ο ίδιος συνεχίζουν να «μην έχουν ακριβώς την ίδια άποψη» όσον αφορά το θέμα αυτό. «Εμείς (σ.σ. η Γαλλία) θέλουμε μια φιλόδοξη σύλληψη της τραπεζικής ένωσης. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι επιδιώκει το Γιούρογκρουπ να καταλήξει σε μια κοινή θέση στο ζήτημα αυτό πριν από το τέλος του έτους.

«Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος, ένας μακρύς δρόμος», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τραπεζική ένωση δεν θα περιοριστεί σε μια απλή επίβλεψη. Αυτό δεν θα ήταν παραγωγικό», επισήμανε.

«Η εκκαθάριση γενικά πρέπει να γίνεται από τις εθνικές αρχές, όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επέμεινε ο Σόιμπλε, σε δηλώσεις πριν από το Γιούρογκρουπ που δημοσίευσε η Börsen Zeitung. Στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο, «θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις μια κεντρική αρχή εκκαθάρισης ώστε να επιλύονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές αρχές», πρόσθεσε.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό ευρύτερο άτυπο Εκοφίν, τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, αλλά χωρίς να αναμένεται καμιά ουσιαστική πρόοδος.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα