Ο ΕΟΠΥΥ μπαίνει στο στόχαστρο της τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η τεχνική αποστολή των πιστωτών ασκεί ασφυκτική πίεση για το μείζον θέμα των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Επειδή η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού (κυρίως οι υποχρεώσεις του), όπως και το κενό χρηματοδότησής του, παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δανειστές ζήτησαν «καθαρά» στοιχεία, πριν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο τελικό του ύψος.
Δεν είναι όμως μόνο οι εκκρεμότητες του

ΕΟΠΥΥ που «ψαλιδίζουν» το πλεόνασμα, το οποίο για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Υπάρχουν μια σειρά υποχρεώσεων του Δημοσίου που εκτείνονται από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες και τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρι τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων και τις αποπληρωμές οφειλών προς προμηθευτές (υπουργείων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών), οι οποίες δεν έχουν αφαιρεθεί από το πλεόνασμα.

Μόνο το ποσό από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων φθάνει τα 520 εκατ. ευρώ. Εάν όμως αποδοθεί στους δικαιούχους, αλλάζει άρδην την εικόνα: Παρόλα αυτά Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε κατά την παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού ότι: «οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού»!

Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν, πάντως, ότι ο προϋπολογισμός της γενικής Κυβέρνησης για το 2013 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 451 εκατ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος προϋπολογισμός του κράτους, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Γενική Κυβέρνηση) παρουσίασε, σε ταμειακή βάση, «πρωτογενές έλλειμμα» 451 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε υποσημείωση κάτω από τον πίνακα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επίκειται διόρθωση των στοιχείων από την οποία αναμένεται να προκύψει πρωτογενές έλλειμμα συνολικού ύψους 935 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο κατά 484 εκατ. ευρώ.
Από άλλη υποσημείωση, προκύπτει ότι στα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν συμπεριληφθεί και έκτακτες εισπράξεις συνολικού ύψους 2,715 δισ. ευρώ προερχόμενες από την μεταφορά των αποδόσεων που απεκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της «ευρωζώνης», λόγω διακράτησης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (SMP και ΑΝFΑ).
Οι εισπράξεις αυτές όμως δεν πρέπει να συνυπολογίζονται, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Από τις επίσημες ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:
*Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2014.
* Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.
*Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ.
Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στους αριθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού έως το Δεκέμβριο του 2013. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες οριακές διαφορές στους αριθμούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 σε δημοσιονομική βάση.
Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τονίζεται ότι: «ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της θετικής επίπτωσης του πλεονάσματος του 2013 στο φετινό προϋπολογισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα