Δεν περνά ο νόμος για τις τράπεζες

Ολοένα και δυσχεραίνουν οι συνθήκες για την προώθηση του νέου νόμου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον νέο νόμο για τις τράπεζες για την άμεση ιδιωτικοποίηση της Eurobank και την ταχύτερη επιστροφή

των τριών άλλων μεγάλων τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

Μεγαλύτερη πίεση τόσο στις κοινοβουλευτικές ομάδες όσο και στην κυβέρνηση δημιουργεί το γεγονός ότι πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές και η ευρωεκλογές και αναγνωρίζουν ότι στην συγκυρία αυτή το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ένα νέο μέτωπο και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα των τραπεζών.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου που θα επέτρεπε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank την οποία θα κάλυπταν στρατηγικοί ξένοι επενδυτές και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να αποκτήσει -μέσω δημόσιων προτάσεων- τα warrants της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς και εν συνεχεία να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών τους σε επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ φιλοδοξούσε να προχωρήσει στην ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται ότι ανατρέπεται. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταθέσει τόσο το εγχείρημα της Eurobank όσο και τη δυνατότητα επαναγοράς των warrants για μετά τις ευρωεκλογές. Το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι μετά την αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο ζήτημα της αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank διαμορφώνεται αισθητά πάνω από 10% και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία πίεση για την άμεση κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι τον προσεχή Ιούνιο οι συνθήκες μπορεί να είναι καταλληλότερες για την αύξηση κεφαλαίου.

Από την πλευρά της η διοίκηση της τράπεζας εργάζεται με στόχο η αύξηση να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του 2013 στις 28 Φεβρουαρίου ώστε ν μπορέσει να προετοιμάσει το απαραίτητο ενημερωτικό δελτίο και όλες τις σχετικές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι λόγο των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί τόσο σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση του stress test της BlackRock αλλά και της προώθησης του νέου νόμου για τις τράπεζας η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει με βάση τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2013 που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί αλλά με βάση τα αποτελέσματα για το σύνολο της περσινής χρήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα