Εκτός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού οι τράπεζες

09:03 2/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης τόνισε στο περιοδικό Wirtschafts Woche πως δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

«Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχει ενθουσιασμός για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας πως για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό απαιτείται ομόφωνη στήριξη, «για το λόγο αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος πως θα γίνει», συμπλήρωσε.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να επιτρέψουν στον

ΕΜΣ να προχωρήσει στην άμεση χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

Παρόλα αυτά η Γερμανία και άλλα κράτη της ευρωζώνης εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ταμείου για τον σκοπό αυτό επειδή φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η δανειοδοτική ικανότητα του οργανισμού.

Ο Ρέγκλινγκ από τη μεριά του διατυπώνει τις ίδιες αμφιβολίες: «Αν τα χρήματα από τον ΕΜΣ χρησιμοποιηθούν για την διάσωση των τραπεζών, τότε θα μειωθεί η ικανότητα του για παροχή δανείων στις χώρες που τα χρειάζονται».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλιώς θα πληγεί η πιστοληπτική ικανότητα του ΕΜΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα