Ο «ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ» ΤΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΜΝΗΜΟΝΕΣ»

11:10 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε προεκλογικό μήλον της έριδος έχουν αναδειχθεί οι αναποφάσιστοι και αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα όλα τα κόμματα προσπαθούν να τους κερδίσουν. Πώς «εκβιάζει» ο Αντώνης Σαμαράς, τι τους λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τι τους ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρότι είθισται στην τελική

ευθεία προς τις κάλπες να φτάνει στο ζενίθ η συσπείρωση όλων των κομμάτων, σε αυτές τις εκλογές κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι δημοσκόποι επιμένουν ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, ενώ οι αναποφάσιστοι επίσης κινούνται σε ποσοστά ρεκόρ, φτάνοντας το 30% του εκλογικού σώματος. Έτσι, τα κόμματα έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος των ψηφοφόρων που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, καθώς αυτή τη φορά, ακόμη και οι ως τώρα αναποφάσιστοι εμφανίζονται  -λόγω της συγκυρίας- αποφασισμένοι να ψηφίσουν.

Εκβιασμός Σαμαρά

Το εκβιαστικό δίλημμα «ή ισχυρή εντολή στη ΝΔ ή ακυβερνησία και δεύτερες εκλογές» έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Στη Συγγρού βλέπουν ότι, ενώ η κλεψύδρα της προεκλογικής περιόδου αδειάζει, η συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων βρίσκεται πολύ χαμηλά, μετά βίας φτάνει το 35-38%. Έτσι, ο κ. Σαμαράς επισείει ήδη τον «μπαμπούλα» της ακυβερνησίας και, σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του, αναφέρεται σε όλα τα ενδεχόμενα που θα συνιστούσαν «περιπέτειες για τη χώρα», όπως λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ επί της ουσίας στρώνει το χαλί για έναν άλλο προεκλογικό «εκβιασμό» της τελευταίας στιγμής: αυτόν των επαναληπτικών εκλογών. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν –ή τουλάχιστον ελπίζουν- ότι, με δεδομένο το «φόβο» πολλών αναποφάσιστων για τις δεύτερες εκλογές και το τι θα σημάνει για τη χώρα ο «χαμένος χρόνος» μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων- αρκετοί αναποφάσιστοι, έστω και την ύστατη στιγμή, δηλαδή μέσα το παραβάν, θα ψηφίσουν τη ΝΔ. Κι αν ο κ. Σαμαράς δεν έχει «απειλήσει» ευθέως ως σήμερα για δεύτερες εκλογές, αυτό συμβαίνει γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δε θέλει να τις έχει χρεωθεί προκαταβολικά, σε περίπτωση τελικά που όλες οι διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες και η χώρα όντως οδηγηθεί σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου.

Ξαναζεσταμένα διλήμματα

Στον αντίποδα, με τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ «παίζει» προεκλογικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισείοντας προς το εκλογικό ακροατήριο τον κίνδυνο «να χαθούν οι ως τώρα θυσίες των Ελλήνων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί, επί της ουσίας, το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα που χρησιμοποιείτο ως τώρα για να περάσουν τα δύο Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, οι εφαρμοστικοί των Μνημονίων νόμοι, αλλά και άλλες σκληρές διατάξεις, όπως οι αλλαγές που έγιναν στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος (καθώς η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να φυλλορροεί και για συσπείρωση ούτε λόγος…) ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ήδη ότι η συμμετοχή το

Keywords
Τυχαία Θέματα