«ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

10:50 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ποντίκι σε εργαστήριο – πειραματόζωο της Ευρώπης χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο περιοδικό TIME.

Με αφορμή το γραφείο του κ. Παπανδρέου στον Κεραμικό, η δημοσιογράφος, κάνει λόγο για μια ελληνική κοινωνία

που ανησυχεί  για το έγκλημα, τα χρήματα, την ταυτότητα και, πάνω απ’ όλα, το μέλλον. Είναι επίσης βαθιά διχασμένη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει. Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίζονται ως οι πλέον μπλεγμένες εδώ και δεκαετίες. «Κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να πάρει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αναμένεται άλλη μια ψηφοφορία αντίθεσης στη λιτότητα, που, μαζί με μια πιθανή νίκη του Φρ. Ολάντ στη Γαλλία, θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της κρίσης της ευρωζώνης» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Και η περιγραφή συνεχίζεται: τα μέτρα λιτότητας έχουν συνθλίψει την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται τώρα στο πέμπτο έτος μια βαθιά ύφεση. Το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί από περίπου 9% το 2009 σε 21% σήμερα. Οι αυτοκτονίες είναι επίσης σε άνοδο. Δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Μερικές από τις φτωχότερες Έλληνες βρέθηκαν άστεγοι και τρώνε σε συσσίτια. «Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι, με έναν τρόπο που θα ήταν πιο ήπιος για τους ανθρώπους, ειδικά για εκείνους  που ευθύνονται, όπως τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους», λέει ο κ. Παπανδρέου. «Αλλά στο τέλος, όλοι έχουν καταβληθεί και έχουν πληρώσει  ακριβά για την κρίση».

Ο τέως πρωθυπουργός εκφράζει την πικρία του για το ότι κάποιοι από τους ευρωπαίους ηγέτες, «λαϊκιστές» όπως τους χαρακτηρίζει, δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες. Πώς μπορεί ένας βουλευτής ή ένας ηγέτης να λέει από τη μία πλευρά ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και, από την άλλη πλευρά, να χαρακτηρίζει τους Έλληνες τεμπέληδες; Τι θα πει ο λαός του;» διερωτάται.

Παράλληλα, υπερασπίζεται και πάλι την απόφασή του να προτείνει δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι ο λαός έπρεπε να αποφασίσει για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι του επιβάλλουν το δεύτερο μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα