Νότιο Σούδαν: Καταρρίφθηκε ελικόπτερο του ΟΗΕ

Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή στην επαρχία Τζόνγκλεϊ του Νοτίου Σουδάν.

Την ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό έκανε ο Κίραν Ντουάιερ εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ενώ τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι το ελικόπτερο ήταν ρωσικό.

Το πρακτορείο Itar-Tass επικαλέστηκε μια πηγή στη ρωσική πρεσβεία στο Νότιο Σουδάν, η οποία δήλωσε, ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ένα ελικόπτερο Mi-8 που ανήκε στην εταιρεία

Nizhnevartovskavia και πραγματοποιούσε αποστολές βάσει συμβολαίου με τον ΟΗΕ κατερρίφθη σήμερα το απόγευμα».

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα αποσύρει τα ελικόπτερα και το προσωπικό της που επιχειρούν για λογαριασμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, αφού πρώτα εξέφρασε τους πολύ σοβαρούς φόβους της για τις επιθέσεις σε ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών εκεί.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) δημιουργήθηκε αφότου το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Την ίδια ώρα ο στρατός του Νοτίου Σουδάν αρνήθηκε την κατηγορία των Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε το ελικόπτερο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι αντάρτες, και όχι οι κυβερνητικές δυνάμεις, κατέρριψαν το αεροσκάφος αυτό.

«Ο SPLA (ο στρατός του Νοτίου Σουδάν) δεν κατέρριψε το ελικόπτερο. Οι αντάρτες του Γιάου Γιάου το κατέρριψαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Κέλα Κούεθ, αναφερόμενος στους αντάρτες των οποίων ηγείται ο Ντέιβιντ Γιάου Γιάου και πολεμούν κατά του στρατού στην επαρχία Τζονγκλέι.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κίραν Ντουάιερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο SPLA κατέρριψε ένα ελικόπτερο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή στο Τζονγκλέι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα