Νοικοκυριά δέσμια της … Εφορίας

Η εκλογική μάχη τελείωσε: Η Κυβέρνηση ετοιμάζει ανασχηματισμό και η αξιωματική αντιπολίτευση ακονίζει τα μαχαίρια. Και ενώ στην πολιτική σκακιέρα γίνονται κινήσεις αναδιοργάνωσης, εκείνα που αδυνατούν να «αναδιοργανωθούν» είναι τα νοικοκυριά. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9 και για κάποιους ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα έρθει «φουσκωμένος» τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα θα έρθει και το εκκαθαριστικό της Εφορίας για τα εισοδήματα του 2013… Και εάν έχεις και δάνειο; Όχι ένας μισθός, αλλά ούτε… τρεις δεν φτάνουν για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις. Δεν είναι

τυχαία άλλωστε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ήδη «τρέχουν» με ρυθμούς – ρεκόρ.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο οι λογαριασμοί που είναι για να πληρωθούν ζαλίζουν: Μία λύση για τους περισσότερους είναι η καταβολή κάθε μήνα ενός ποσού «έναντι», μέσω της περιβόητης Ταυτότητας Οφειλής, που όμως και προσαυξήσεις έχει και δεν παρέχει προστασία από κατασχέσεις που κινεί η Εφορία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται εμφανές είναι πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων όχι απλώς έχει φτάσει στα όριά της, αλλά τα έχει ξεπεράσει.

Καλές λοιπόν οι πολιτικές «ανατροπές», αλλά επί του παρόντος η δύσκολη καθημερινότητα δεν αλλάζει. Εκείνο που προέχει είναι η «ανατροπή» στην φορολόγηση και η επαναξιολόγηση κάποιων αντικειμενικών συνθηκών: Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μισθό 1.000 ευρώ και μια δόση δανείου 400 ευρώ… τελικά βάζει το ίδιο ποσό στην τσέπη με άλλον που λαμβάνει 1.000 ευρώ και καθόλου δάνειο;

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τις αδικίες του συστήματος, αλλά αυτή την στιγμή το βέβαιο είναι πως τα ελληνικά νοικοκυριά, αδυνατούν να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη και προβλέπεται να μείνουν «δέσμια» της εφορίας για πολλά, πολλά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα