ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ

09:30 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Επενδύοντας στις αλλαγές του εκλογικού νόμου, οι Σέρβοι της Βοσνίας κατόρθωσαν τελικώς να σχηματίσουν έναν πολιτικό συνασπισμό που θα διεκδικήσει με αξιώσεις όπως λένε τη Δημαρχία της πολύπαθης Σρεμπρένιτσα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σεράγεβο, Βούκοβαρ, Σρεμπρένιτσα είναι οι τρείς πόλεις σύμβολα του πολέμου που διέλυσε μία χώρα, τη Γιουγκοσλαβία, στα εξ ων συνετέθη. Στη Σρεμπρένιτσα

το 1995 είχε γίνει σφαγή των μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης από τους Σέρβους. Περίπου 7.000 Μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο του 1995. Πολλοί άλλοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη κι έτσι έμειναν κυρίως οι Σέρβοι κάτοικοί της.

Σήμερα μετά από χρόνια οι Σέρβοι κατόρθωσαν να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές είχαν και αποφάσισαν να στηρίξουν έναν υποψήφιο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο,τον Βέσνα Κότσεβιτς, ο οποίος είναι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της κοινότητας της Σρεμπρενίτσα.

Η αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι και στην Σρεμπρενίτσα πόλη που βρίσκεται εντός των ορίων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οι εκλογές θα γίνουν όπως και στην υπόλοιπη χώρα, με άλλα λόγια θα έχουν δικαίωμα ψήφου και μόνον εκείνοι ζουν σε αυτήν. Μέχρι και εφέτος η ψηφοφορία στη Σρεμπρένιτσα γινόταν με βάση την απογραφή του 1991, όταν η πόλη είχε κυρίως Μουσουλμάνους κατοίκους.

Ο Βέσνα Κότσεβιτς υποστηρίζει ότι μετά από μία δεκαετία κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι εξέλεγαν τον δικό τους Δήμαρχο στην πόλη, έφθασε η στιγμή των Σέρβων για να εκλέξουν τον δικό τους εκπρόσωπο. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα από τους 12.000 κατοίκους της πόλης οι 8.000 είναι Σέρβοι. Οι Μουσουλμάνοι πάντως που προσπαθούν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους για να ψηφίσουν φοβούνται ότι ο επόμενος δήμαρχος της πολύπαθης πόλης θα προέρχεται από κόμμα που δεν θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία που συνέβη εκεί το 1995.

Keywords
Τυχαία Θέματα