ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

21:50 6/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ εξελέγη σήμερα ο έβδομος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με ποσοστό 52% έως 53% έναντι του 48% που συγκέντρωσε ο πολιτικός του αντίπαλος Νικολά Σαρκοζί.

Η νίκη του Ολάντ αποτελεί «μεγάλη ευτυχία», δήλωσε εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Ολάντ θα είναι ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας από το 1995 και ο Σαρκοζί ο δεύτερος

πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας από το 1958 που δεν εκλέγεται για δεύτερη φορά.  Ο πρώτος ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1981.

Αναλυτές σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία εκφράζουν τους προβληματισμούς τους από την ενδεχόμενη νίκη του Φρανσουά Ολάντ καθώς υποστηρίζουν ότι θα έχει συνέπειες σε όλη την ευρωζώνη, καθώς επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ήδη πολλοί υποστηριχτές του Ολάντ έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην Πλατεία της Βαστίλης για να πανηγυρίσουν.

Σημειώνεται ότι ο Ολάντ, ο οποίος θα ορκιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου, εκτός από την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, έχει υποσχεθεί να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει και το βασικό μισθό.

Επιπλέον, στην προεκλογική του εκστρατεία διαβεβαίωσε ότι θα προσλάβει 60.000 εκπαιδευτικούς και θα μειώσει το όριο συνταξιοδότησης από το 62 έτη στα 60 για ορισμένους εργαζόμενους.

Αντίθετα ο αντίπαλός του, ο Νικολά Σαρκοζί έχει υποσχεθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσω περικοπών.

Σημειώνεται ότι η  συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 82%, ελαφρά υψηλότερη από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ολάντ έλαβε 28,6% έναντι 27,2% του Σαρκοζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα