Οι νέοι κανόνες για τις προβληματικές τράπεζες

Με το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε αλλά θα τεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών οι ομολογιούχοι και οι μεγάλοι καταθέτες- αποταμιευτές μιας προβληματικής τράπεζας θα επωμίζονται αναλογικά τις απώλειες του πιστωτικού ιδρύματος από την αρχή του 2016, όπως συμφώνησαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Τετάρτη ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.«Είναι όλα εντάξει» είπε η Σάρον Μπόλς, μια από τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι κανόνες θα τεθούν

σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε πως μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών. Και προανήγγειλε την «συμμετοχή» καταθετών στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων γράφοντας: «Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».

Σύμφωνα με τη συμφωνία οι τράπεζες θα υποχρεώνονται εφεξής να αποταμιεύουν «χρήματα για δύσκολες ημέρες», δημιουργώντας έτσι ένα είδος ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Στόχος είναι να θωρακιστούν οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να δανείζουν την πραγματική οικονομία.

Το βήμα αυτό χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο στο δρόμο για την Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης.

Παράλληλα κάθε χώρα μέλος της ΕΕ θα συστήσει ένα δικό της fund για την τραπεζική συνοχή. Στο συγκεκριμένο ταμείο θα συνεισφέρουν κεφάλαια όλες οι τράπεζες της κάθε χώρας με στόχο ως το 2025 να έχουν συγκεντρωθεί στο περί ου ο λόγος fund κεφάλαια ίσα με το 1% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα