Νέο ραντεβού σήμερα των δανειστών με τον ΥΠΟΙΚ

10:16 8/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Θεωρώ ότι είναι δεδομένη η δήλωση επαρκούς προόδου στο Eurogroup. Διαπιστώνω βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», είπε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη νυχτερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί εντός του Μαρτίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι για τις τράπεζες, που εξαρχής

αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λειάνει τις θέσεις τους τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για τον χρόνο που οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν. «Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, εκτιμώντας επιπρόσθετα ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για εκταμίευση κάποιας δόσης.

Παρά τα πρώτα σημάδια σύγκλισης απόψεων- ακόμα και για τις τράπεζες- αίσθηση προκαλεί η πρακτική της τρόικας να θέτει θέματα που μπορούν να βάλουν «μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά η πέτρα του σκανδάλου ήταν το αίτημα των δανειστών να «παγώσουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, να επανέλθει η δυνατότητα lock out (δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία) καθώς και να αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα συνδικάτα για τη προκήρυξη απεργιών!

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η τρόικα έβαλε στο τραπέζι αυτά τα θέματα, στο πλαίσιο της αναζήτησης αποκλίσεων από τα δεδομένα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιου είδους παρεμβάσεων. Ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι στο μόνο πεδίο εργασιακών θεμάτων, όπου η Ελλάδα είναι μόνη, είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η μέχρι πρότινος συνοδοιπόρος Ολλανδία, άλλαξε το νομικό της πλαίσιο.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Πριν αναχωρήσει η Τρόικα θα πραγματοποιηθεί γύρος συσκέψεων από το πρωί του Σαββάτου με το οικονομικό επιτελείο για τα κείμενα της Επικαιροποίησης του Μνημονίου, στις οποίες ενδεχομένως θα κληθούν να συμμετάσχουν κι άλλα υπουργεία.

Αναφορικά, δε, με το δημοσιονομικό πεδίο, από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι οι καλές επιδόσεις του 2013 έχουν «αφοπλίσει» τη Τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πώς και το πλεόνασμα του 2014 θα είναι «άνετα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ», περιορίζοντας έτσι τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς για «ψαλίδισμα» του κοινωνικού μερίσματος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μαξιλάρι ασφαλείας για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα