Καταδικάζει τις πράξεις βίας η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τονίζει ότι, η παραβίαση του θεσμού της Εκκλησίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

«Η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα, μετά τις πράξεις βίας, όταν υπάλληλοι της υπηρεσίας εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων άσκησαν σωματική και ψυχολογική βία και αγριότητα εναντίον εκπροσώπων του ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Οι ενέργειες αυτές κατά της ορθόδοξης κοινότητας θα πρέπει να σταματήσουν, διότι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη θρησκευτική

αρμονία. Η αλβανική Ομάδα για Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι το πνεύμα της κατανόησης και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας είναι απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της.

Προκλητική ανακοίνωση του Αλβανίας

Ευθύνες στη χριστιανική ορθόδοξη κοινότητα της πόλης Πρεμετή για την τεταμένη κατάσταση επιρρίπτει το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιστρέφοντας καταφανώς την πραγματικότητα.

Σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια στην εκκλησία της πόλης αφήνει να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι – κατά τα Τίρανα – «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτήριο».

Σχετικά με τους χθεσινούς τραυματισμούς, σημειώνεται ότι, όντως, δύο τραυματίες παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά, όπως υποστηρίζεται, δεν δέχτηκαν να καταθέσουν στα αρμόδια όργανα.

Όσον αφορά στην επίθεση, που δέχθηκε το Γενικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο, αναφέρει ότι, «βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία – κατά τις προκαταρκτικές έρευνες – μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος».

Εν τω μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας “Aulona”, από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτήριο της εκκλησίας, όπου από χθες το απόγευμα δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών.

Οι υπάλληλοι του Δήμου καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη, που είχαν επανατοποθετήσει χθες ιερείς και πιστοί, ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στον χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα