Νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Συρία-Βρετανική αναδίπλωση

Οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε συνάντησή τους την Τετάρτη, οπότε εξέτασαν βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα εγκρίνονταν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες» εναντίον της Συρίας.

Βρετανική αναδίπλωση

Την ίδια ώρα παρατηρείται αναδίπλωση στη στάση της Βρετανίας ενώ απόψε τίθεται σε ψηφοφορία

στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον περί απάντησης στην πιθανολογούμενη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ.

Η αλλαγή στάσης του Λονδίνου έγκειται στο γεγονός, πως οι βουλευτές των Εργατικών (σ.σ. 257 σε σύνολο 650) ζητούν πρώτα την ολοκλήρωση της έρευνας του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση χημικών και μετά η στρατιωτική απάντηση.

Εξάλλου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ επέμεινε πως οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Βρετανίας θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι «τα στοιχεία πρέπει να προηγούνται των αποφάσεων» και όχι το αντίστροφο.

«Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας» υπογράμμισε λίγο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο της χώρας .

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το συριακό ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες και έχει μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και του Καναδά.

Περιορισμένης κλίμακας «απάντηση»

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

Και 5ο αντιτορπιλικό στην περιοχή

Πάντως οι ΗΠΑ απέστειλαν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο

«Το καθεστώς Άσαντ θα πέσει σε 48 ώρες»

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Παρίσι ο Μουχάμαντ Χουσέιν αλ Χατζ Άλι, ένας Σύρος πρώην στρατηγός που διοικούσε την Εθνική Ακαδημία Άμυνας στη Δαμασκό, εκτίμησε πως εάν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη χώρα που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει.

Ετοιμασίες στη Δαμασκό

Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ζήτησε σήμερα την κινητοποίηση των εθνικών πόρων για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα