ΕΛ.ΠΕ.: Αύξηση πωλήσεων και διπλασιασμός εξαγωγών

Τα ΕΛΠΕ δίνουν έμφαση στις εξαγωγές για την αντιμετώπιση της αρνητικής συγκυρίας και αναμένουν βελτίωση των οικονομικών μεγεθών το επόμενο δωδεκάμηνο, δίνοντας έμφαση στην πλήρη παραγωγική λειτουργία του εκσυγχρονισμένου Διυλιστηρίου Ελευσίνας.

Εκτιμάται ότι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το εκσυγχρονισμένο Διυλιστήριο Ελευσίνας, θα συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών του ομίλου σε ποσοστό άνω του 50% των συνολικών πωλήσεων.

Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Κωστόπουλος,

μεγάλη σημασία έχουν τα προγράμματα μετασχηματισμού και μείωσης του λειτουργικού κόστους, -έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα όφελος περίπου 250 εκ. ετησίως-,με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης η Διοίκηση έχει εδώ και καιρό συμφωνήσει για νέες συμβάσεις εργασίας με τις θυγατρικές της εταιρείες DIAXON, EKO, ΑΣΠΡΟΦΟΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης με τους εργαζομένους.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, φέτος, ο τζίρος των ΕΛ.ΠΕ. ήταν μειωμένος κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (5,07 δις ευρώ), ενώ, οι όγκοι διύλισης ήταν αυξημένοι κατά 4% φθάνοντας τους 6,84 εκ μετρικούς τόνους (6,57 εκ. μτ το α΄εξάμηνο 2012). Την ίδια ώρα, τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2013 στα 59 εκ. ευρώ από 272 εκ. πέρυσι (-78%), ενώ, υπήρξαν ζημιές της τάξης των 173 εκ. ευρώ σε σχέση με τα καθαρά κέρδη του περυσινού α΄εξαμήνου (44 εκ.), ομοίως, δε, αρνητικός κατά 83 εκ. ευρώ ήταν ο δείκτης σε σχέση με τα περυσινά συγκρίσιμα καθαρά κέρδη των 131 εκ. αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων.

Σημειώνεται, αρμοδίως, ότι ο κλάδος διύλισης στην Ευρώπη, το Β’ Τρίμηνο του 2013, με βάση τα αποτελέσματα ανεξάρτητων εταιρειών διύλισης υπέστη σημαντική συρρίκνωση μεγεθών.

Ενδεικτικά η Πολωνική PKN είχε μείωση 90%, η Τουρκική TUPRAS 53%, η Φιλανδική NESTE άνω του 20%, ενώ οι Ιταλικές ERG και SARAS κατέγραψαν μεγάλες ζημίες. Τα Ελληνικά διυλιστήρια υποχώρησαν άνω του 60%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα ΕΛ.ΠΕ. δημοσίευσαν Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA 21εκ. ευρώ, καθώς οι θετικές λειτουργικές επιδόσεις των διυλιστηρίων και η αυξημένη κερδοφορία του κλάδου Πετροχημικών αντισταθμίστηκαν από τα ιστορικά χαμηλά περιθώρια διύλισης που επηρεάζουν όλες τις εταιρίες του κλάδου. Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας και προσαρμογής, παρήγαγε ένα εκατομμύριο τόνους προϊόντων, με το βαθμό απασχόλησης του διυλιστηρίου να ανέρχεται στο 95%. Επιπλέον, οι κύριες μονάδες μετατροπής λειτούργησαν σε επίπεδα που προσέγγισαν ή ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές τους, οδηγώντας σε σημαντικά καλύτερη απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων.

Τα προϊόντα του νέου διυλιστηρίου διατέθηκαν κυρίως σε αγορές του εξωτερικού οδηγώντας σε διπλασιασμό των εξαγωγών και συνολικά αύξηση των πωλήσεων διύλισης κατά 18%. Εκτός των λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν από τις απώλειες αποτίμησης αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού, τις αυξημένες αποσβέσεις λόγω των υψηλών επενδύσεων των τελευταίων ετών καθώς και το ιδιαίτερα υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος που επηρεάζει το σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Εξ άλλου, οι μειωμένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, λόγω της περαιτέρω πτώσης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, οδήγησαν σε βελτίωση των ταμειακών ροών του Α’ Εξαμήνου. Σαν αποτέλεσμα, ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε στα 1,8 δισ, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το Δ’ Τρίμηνο του 2011 και ο στόχος είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα τρίμηνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα