Νέα μέτρα «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω διαρροών, επιτέθηκε χθες εκ νέου στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «οι τελευταίες εξελίξεις  καταδεικνύουν, άλλη μία φορά, την  παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής της υποτέλειας στη Γερμανική δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωζώνη, που με την πολιτική της λιτότητας εντείνουν την κρίση (υποβαθμίστηκε εκ νέου η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας), υποβάλλουν σε εξαθλίωση τους ευρωπαϊκούς

λαούς και συρρικνώνουν επικίνδυνα τη δημοκρατία».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές έλεγαν πως «μαζί με την απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας, μεγαλώνει και η αναξιοπιστία της συγκυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό».

Νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι η υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά περί «τελευταίων μέτρων» αναιρέθηκε ήδη, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση, ενώ υψηλόβαθμοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν, μιλώντας στο matrix24.gr, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να πάρει και νέα μέτρα, ύψους 2 έως 4 δισ. ευρώ. «Δεν πρόλαβαν να περάσουν 2 εβδομάδες από την ισχνή υπερψήφιση των αντικοινωνικών μέτρων του νέου μνημονίου και η συγκυβέρνηση όχι μόνο έλαβε νέα μέτρα που, όπως και τα προηγούμενα, είναι ιδιαίτερα απάνθρωπα (πχ εκείνα εναντίον των ΑμΕΑ) και αντισυνταγματικά  αλλά, επιπλέον, θέσπισε την αυτόματη επιβολή και άλλων μέτρων στο μέλλον εφόσον δεν θα πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, δηλαδή συνεχώς», τονίζουν πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα. Συν τοις άλλοις,  οι ίδιες πηγές, εκτιμούν ότι, «επειδή όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», όπως λένε, «η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει νέα μέτρα, ώστε να καλύψει ιδίοις πόροις μέρος του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση, αλλά και μέρος των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την περίφημη «επαναγορά χρέους». Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν στην Κουμουνδούρου από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών έπεσε η ιδέα για νέα μέτρα ύψους 2 έως 4 δισ. ευρώ, τα οποία, ουσιαστικά, θα αποτελέσουν τη «συνεισφορά» της Ελλάδας σε ό,τι αποφασίσουν οι εταίροι αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα