Νέα μείωση μισθών ζητά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ απειλεί με την εφαρμογή του μέτρου της ανταπεργίας (lockout), απαιτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, προαναγγέλλει κατάργηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, άρα νέα παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, όπως επίσης και επαναξιολόγηση του συστήματος που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.

Lockout: Το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση έως τα τέλη Οκτωβρίου

με στόχο να υιοθετηθεί η καλύτερη πρακτική της ΕΕ. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το lockout είναι ένα αμυντικό όπλο στη διάθεση των εργοδοτών κατά τη διάρκεια των εργασιακών διαπραγματεύσεων.

Τριετίες: Το ταμείο κάνει λόγο ότι είναι προβληματική η διατήρηση των τριετιών, καθώς θεωρούνται ακριβοί εργαζόμενοι όσοι έχουν πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας. Το μέτρο της μείωσης κατά 50% των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους θεωρεί ότι δεν επαρκεί και αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο για περαιτέρω συνολική κατάργησή τους.

Ομαδικές απολύσεις: Στην έκθεση, υπάρχει η παραδοχή ότι οι αρμοδιότητες για τις ομαδικές απολύσεις έχουν μεταφερθεί από τον υπουργό Εργασίας, στο γενικό γραμματέα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παρεμβάσεις αν δεν επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα