Νέα εισαγγελική έρευνα για εξοπλιστικά

Αυτή τη φορά η έρευνα που ξεκίνησε με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτας Φάκου αφορά σύμβαση που υπεγράφη επί των ημερών του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας REAL NEWS σε σχέση με την αγορά 12 πολεμικών ελικοπτέρων που, κατά τα καταγγελλόμενα αγοράστηκαν με υπέρογκο τίμημα από το Υπουργείο Εθν. Άμυνας.

Το δημοσίευμα αναφέρει

πως τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, το ελληνικό δημόσιο αγόρασε τα ελικόπτερα Αμερικανικής κατασκευής τύπου Apache της εταιρίας Boeing με κόστος 593 εκατομμύρια δολάρια  Εν τέλει, κατά την εφημερίδα, η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement που συνήφθη με τη Γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, κάτι που εκτίναξε το κόστος της στα 663 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το επίμαχο δημοσίευμα, παρόλο που στη σύμβαση ρητά είχε συμφωνηθεί ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων και αφού είχαν όντως πραγματωθεί και άλλοι όροι της σύμβασης, η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από 237 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων, δηλαδή περίπου το 40% του ποσού, τον Οκτώβριο του 2003.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι θα κάνουν φύλλο και φτερό τη σύμβαση για την προμήθεια των 12 ελικοπτέρων .

Keywords
Τυχαία Θέματα