ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μοιράζουν υπουργεία

Εν αναμονή της επίσημης απόφασης της ΔΗΜΑΡ για απόσυρση των στελεχών της από την κυβέρνηση, τα σενάρια του ανασχηματισμού έχουν φουντώσει.

Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένουν τις επίσημες παραιτήσεις των Αντ. Μανιτάκη, Αντ. Ρουπακιώτη, Θ. Παπαθεοδώρου και

Φωτεινής Σκοπούλη προκειμένου να θέσουν επί τάπητος την επόμενη ημέρα της δικομματικής, πλέον, κυβέρνησης.

Η παραμονή, δε, του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα κινητοποίησε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Ο κ. Παπούλιας παραμένει στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Μένει να φανεί πόσα θα είναι αυτά. Ο κ. Σαμαράς δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις:
Η πρώτη είναι να προχωρήσει, σε συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο, μόνον στην αντικατάσταση των δύο επικεφαλής στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, απʼ όπου αποχωρούν οι Μανιτάκης και Ρουπακιώτης. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα συμφωνηθεί η νέα προγραμματική συμφωνία των κομμάτων και διεξαχθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (28-30 Ιουνίου).

Η δεύτερη εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει, εδώ και τώρα, σε σαρωτικό ανασχηματισμό, δίνοντας άμεσα εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Μείζον ζήτημα αποτελεί η ποσόστωση μεταξύ των γαλάζιων και πράσινων στελεχών, αφού η Ιπποκράτους μοιάζει να διεκδικεί έναν υπουργό/υφυπουργό για κάθε 2 της Ν.Δ. Τυχόν επιβεβαίωση αυτής της ποσόστωσης θα οδηγήσει σε… μείωση! του αριθμού των γαλάζιων υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών που θα μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα, σε σχέση με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Σήμερα, σε σύνολο 40 κυβερνητικών μελών, η Ν.Δ. κατέχει 31 θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζεται ο κ. Γ. Στουρνάρας.

Ως προς τα ονόματα που ακούγονται στο πολιτικό χρηματιστήριο των ημερών, οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη φιλελεύθερη πτέρυγα, όπως και οι κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης από τη δεξιά, φέρονται εκ των επικρατέστερων να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση, ειδικά αφού η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ αίρει το βέτο για τους δύο πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

Στην πόρτα της εξόδου, κατά πληροφορίες που προφανώς δεν επιβεβαιώνονται αυτή τη στιγμή, βρίσκονται οι Κ. Μουσουρούλης, Θεοδ. Καράογλου, πιθανά ο Γ. Βρούτσης και ένας εκ των Ανδ. Λυκουρέντζου Μ. Σαλμά, αναπληρωτές (Τζαβάρας, Καλογιάννης) και μεγάλος αριθμός υφυπουργών.

Αντιπρόεδρος (;) ο Βενιζέλος

Την επόμενη μέρα της κυβέρνησης σχεδιάζουν και στο ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας την απόφαση των οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς και τη δήλωση του Φώτη Κουβέλη. Πρώτη προτεραιότητα για τον μοναδικό εταίρο, όπως όλα δείχνουν, του Αντώνη Σαμαρά, είναι η επικαιροποίηση της προγραματικής συμφωνίας και δευτερευόντως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Στο τραπέζι έχουν όμως ήδη αρχίσει να πέφτουν ονόματα, με τις πρώτες πληροφορίες να θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να μπει ο ίδιος στην κυβέρνηση σε θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών.

Για θέση στο υπουργείο Υγείας προορίζεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ενώ έντονα τις τελευταίες ώρες ακούγεται το όνομα της Εύης Χριστοφιλοπούλου για θέση στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ των «υπουργίσιμων» αναφέρεται ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ως φαβορί για το κυβερνητικό σχήμα προβάλλει ο νυν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης. Αξίζει να υπενθυμίζει κανείς, ότι στο παρελθόν ασκήθηκαν πιέσεις στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος τότε είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για κυβερνητικό θώκο.

Εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν, ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα κληθούν να αντικατασταθούν ο γραμματέας της ΚΟ, ένας τουλάχιστον κοινοβουλευτικών εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος

Keywords
Τυχαία Θέματα