ΝΑΤΟ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Στο Σικάγο, τη σύνοδο του ΝΑΤΟ έχει μονοπωλήσει το ζήτημα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ενώ η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ κάνει “θόρυβο” για την ένταξη της.

Ξεκίνησε, σήμερα, η σύνοδος του ΝΑΤΟ και στην ατζέντα μπαίνει υψηλά το ποια θα είναι η στάση των συμμάχων για την

μετάβαση του Αφγανιστάν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας μέχρι τα τέλη του 2014. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχίσει να παράσχετε βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αποσύρει δύναμη 130.000 ανδρών, ωστόσο, αυτό είναι και μια υπόσχεση, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Βέβαια, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ υπενθύμισε την πρόθεσή του για απόσυρση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις αποτελούν μέρος του σχεδίου.

Έντονη δυσφορία Νίκολα Γκρούεφσκι

Όσον αφορά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν μετέβη στο Σικάγο για τη Σύνοδο, με τον αιτιολογία ότι «δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία». Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ «καλούν» την χώρα του μόνον όταν τη χρειάζονται.

Δεν παρέλειψε να κατονομάσει την Ελλάδα ως υπαίτια για την μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ο κ. Γκρούεφσκι είπε χαρακτηριστικά: «Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να μην αναπτυχθούμε και να μην προοδεύσουμε και χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και για προπαγανδιστικούς σκοπούς» και πρόσθεσε ότι: «Ο μοναδικός στόχος της χώρας αυτής είναι να αλλάξει το όνομα του κράτους μας, να αλλάξει το όνομα του λαού μας και της γλώσσας μας».

Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι εξασφάλισε και ρητώς την ανεπιφύλακτη στήριξη της Τουρκίας με τον Υπουργό ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η χώρα του «θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να τη βοηθήσει την ΠΓΔΜ».

Keywords
Τυχαία Θέματα