Ναι στην τρόικα – Όχι στο κούρεμα

Σε αυτό το πνεύμα κινείται η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος τονίζει ότι «βασικό είναι να μείνει η τρόικα στην χώρα, γιατί αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για την πραγματοποίηση του δεύτερου προγράμματος», για να διευκρινίσει: «Αν φύγει μόνο ένα μέλος της, θα έχουμε πρόβλημα».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Μίχαελ Μάιστερ σημειώνει ότι δεν συμμερίζεται την άποψη που μιλά για νέο κούρεμα

του ελληνικού χρέους, γιατί όπως υπογραμμίζει «το ίδιο θα ζητήσουν κατόπιν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες» και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο «θα κλόνιζε πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών προς το ευρώ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νομικές ιδιομορφίες του γερμανικού προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας πάντα ότι «δεν επιτρέπει την παροχή σε χώρες για τις οποίες δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα τις ξεπληρώσουν αργότερα πλήρως».

Ωστόσο, ο Μίχαελ Μάιστερ απέφυγε να σχολιάσει την πολιτική της Γερμανίας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι προτεραιότητα αυτή την στιγμή, ενώ υπέδειξε την ανάγκη να εφαρμοστεί το διετές πρόγραμμα, που θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,5% του ΑΕΠ και θα καταστήσει μηδενικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αρκέστηκε να πει, όμως, ότι λύση για το χρέος θα είναι να «παραιτηθεί η ΕΚΤ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η ίδια και να τους επιστρέψει στην Ελλάδα». Επίσης, υποσχέθηκε ότι το 2013, θα έρθει στην Ελλάδα ένα πρόσθετο πακέτο 4-5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα