«Ναι» σε γενναίο κούρεμα το χρέους

Του Βαγγέλη Δουράκη

Και όμως το γερμανικό Ινστιτούτο λέει «όχι» σε ένα νέο, τρίτο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά «ναι» σε ένα νέο, γενναίο haircut στο ελληνικό χρέος λέει το γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο DIW.

«H Eλλάδα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επιλύσει τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα. Μάλιστα η λύση

τους δεν προβλέπεται να έρθει άμεσα», διαμηνύει ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου.
Όπως υποστηρίζει, αρκετοί είναι εκείνοι – είτε αναλυτές και επενδυτές, είτε αξιωματούχοι – που θεωρούν πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα διορθώσει τις τεράστιες οικονομικές ανισορροπίες που βαραίνουν τη χώρα. Ωστόσο ο Φίχτνερ εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός.
«Η Ελλάδα παραμένει ακόμη αφερέγγυα», σχολιάζει και εξηγεί πως «ένα τρίτο δάνειο δεν θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας». Σύμφωνα με τον κ. Φίχτνερ «ένα τρίτο δάνειο προς την Αθήνα σίγουρα δεν θα βοηθήσει, αλλά ένα νέο, γενναίο haircut στο χρέος είναι απαραίτητο».

Όπως προσθέτει, ωστόσο, ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος θα επιβαρύνει εντέλει τους Ευρωπαίους (και Γερμανούς) φορολογουμένους, γεγονός που δεν συνιστά εύκολη από πολιτικής πλευράς απόφαση τόσο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Δεν θεωρώ πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αποφασίσουν για μια ακόμη φορά να πείσουν τους ψηφοφόρους τους πως πρέπει κι άλλα κεφάλαια να σπαταληθούν (ή να χαθούν) για την Ελλάδα», σπεύδει να προειδοποιήσει ο Fichtner.
Αλλά η θέση του για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος είναι σαφής… “Χωρίς ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος, η Αθήνα είναι καταδικασμένη να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος», τονίζει.
Ταυτόχρονα, ο Φίχτνερ προειδοποιεί πως αν υπάρξει τελικά ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, δεν θα είναι το τελευταίο…

Keywords
Τυχαία Θέματα