Το νέο ποινολόγιο της εφορίας

Για παράδειγμα επιχειρηματίας (με απλογραφικά βιβλία) που θα εντοπιστεί μέχρι το τέλος του έτους να μην έχει εκδώσει 30 αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ η καθεμία θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή πρόστιμου ύψους 12.000 ευρώ. Αν η παράβαση βεβαιωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 το πρόστιμο εκτοξεύεται στις 30.000 ευρώ.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι στόχος είναι να εισρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τα πρόστιμα που επιβάλλονται και όχι το κλείσιμο

των επιχειρήσεων. Ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας των απλήρωτων προστίμων ακόμα και αν αυτά έχουν επιδικασθεί από τα διοικητικά δικαστήρια. Παράλληλα με το νέο κώδικα καθιερώνονται αυστηρά μέτρα για την είσπραξη των προστίμων όπως δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατασχέσεις κινητών αξιών ακινήτων, καθώς και πλειστηριασμούς με διαδικασίες εξπρές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ο νέο Κώδικας προβλέπει

1. Πρόστιμα παραβάσεων φοροδιαφυγής:

- Για μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου αξίας πάνω από 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής. Σήμερα για στοιχεία αξίας πάνω από 1.200 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία της συναλλαγής το οποίο όμως μειώνεται κατά 50% στον συμβιβασμό. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο μειώνεται κατά 60%, καθώς περιορίζεται από το 100% στο 40% της αξίας της συναλλαγής. Όμως ταυτόχρονα καταργείται η ισχύουσα σήμερα διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, μέσω της οποίας το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο ½ με αποτέλεσμα η πραγματική μείωση του προστίμου που επέρχεται με τη νέα διάταξη είναι της τάξεως του 20%.

-Για μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου αξίας μέχρι 5.000 ευρώ.

α)Από 26 Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Πρόστιμο 800 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία βʼ κατηγορίας), 1.200 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία γʼ κατηγορίας)

β)Από 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Πρόστιμο 1000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία βʼ κατηγορίας), 2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία γʼ κατηγορίας)

2. Πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία

-Για έκδοση πλαστού φορολογικού στοιχείου επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας. Π.χ. για πλαστό φορολογικό στοιχείο αξίας 10.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ (ίσο με το 100% της αξίας), ενώ μέχρι πρότινος επιβαλλόταν πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ (ίσο με το διπλάσιο της αξίας), το οποίο περιοριζόταν στο 1/2, δηλαδή στα 10.000 ευρώ, με τη διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

- Στην περίπτωση έκδοσης ή λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας. Με τις ισχύουσες διατάξεις για εικονικά στοιχεία άνω των 1.200 ευρώ το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας του φορολογικού στοιχείου το οποίο σε περίπτωση συμβιβασμού περιορίζεται στο μισό. Το προβλεπόμενο πρόστιμο μειώνεται κατά 75%, από το διπλάσιο στο 50% της αξίας του στοιχείου. Όμως με την κατάργηση της διαδικασίας του συμβιβασμού η μείωση του προστίμου φθάνει στο 50%. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι παραβάσεις σχετικά με την έκδοση ή τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόσωπο του εκδότη και του λήπτη και κλιμακώνονται ως προς το ύψος του προστίμου. Ειδικότερα:

α) Σε περίπτωση έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία της συναλλαγής επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο το 50% της αξίας του στοιχείου. Αν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, το ως άνω πρόστιμο επιβάλλεται για το μέρος της εικονικής αξίας. Όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της μερικώς εικονικής αξίας επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο το 25% της αξίας του στοιχείου.

-Το πρόστιμο για την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο, που επιβάλλεται στον εκδότη του εικονικού, κλιμακώνεται ανάλογα με το εάν τεκμαίρεται ότι ο λήπτης του εικονικού στοιχείου τελούσε ή μη σε καλή πίστη. Ο λήπτης του εικονικού στοιχείου τεκμαίρεται ότι τελούσε σε καλή πίστη εφόσον, έχει εξοφλήσει την αξία του τιμολογίου και τον αναλογούντα φόρο προστιθέμενης αξίας στον εκδότη του στοιχείου και καταθέσει στη Φορολογική Διοίκηση τα σχετικά παραστατικά με αναφορά στο εικονικό στοιχείο. Αντίθετα όταν ο λήπτης του εικονικού στοιχείου δεν τελούσε σε καλή πίστη επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 50% της αξίας του στοιχείου.

- Όταν η λήψη του εικονικού φορολογικού στοιχείου δεν επιφέρει μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 15% της αξίας του στοιχείου.

-Στο ΦΠΑ εφόσον μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι ο λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, διενήργησε έκπτωση φόρου εισροών ή έλαβε επιστροφή φόρου ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο, με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή δεν απέδωσε ανεξάρτητα αν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται και στα πρόσωπα που έλαβαν επιστροφή φόρου με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν οι ίδιοι .

Keywords
Τυχαία Θέματα