Μουσική και βωβός κινηματογράφος

Πέντε ταινίες του βωβού κινηματογράφου, ταινίες σταθμοί που κινούνται μεταξύ αφηρημένης τέχνης, Dada και σουρεαλισμού αποκτούν «φωνή» χάρη σε νέα έργα Ελλήνων δημιουργών, αλλά και συνθέσεις των Ερίκ Σατί και Χανς Άισλερ ερμηνευμένες από το Ergon Ensemble υπό τον Βασίλη Τσιατσιάνη. Στο πρώτο μέρος της προβολής-συναυλίας θα προβληθεί η ταινία-ωδή στο βροχερό Άμστερνταμ «Regen» («Η βροχή») του 1929 σε σκηνοθεσία του Γιόρις Ιβενς, και μουσική του Χανς

Αισλερ, το «Entr’acte» («Διάλειμμα») του 1924 σε σκηνοθεσία Ρενέ Κλαιρ και μουσική του Ερικ Σατί (σε νέα ενορχήστρωση ειδικά για τη συναυλία) και το «Anémic Cinéma» του 1926 σε σκηνοθεσία Μαρσέλ Ντυσάν και με νέα μουσική του Γιάννη Κυριακίδη.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την ταινία «L’ Étoile de Mer» («Ο Αστερίας») του 1928 σε σκηνοθεσία του Man Ray και σε νέα μουσική σύνθεση του Νικόλα Τζώρτζη και τον διάσημο «Ανδαλουσιανό Σκύλο» (1929) του Λουίς Μπουνιουιέλ, σε σενάριο Μπουνιουέλ και Σαλβαντόρ Νταλί με μουσική που έγραψε ο Αλέξανδρος Μούζας ειδικά για τη συναυλία. Ο τελευταίος υπογράφει και όλη την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ως υπεύθυνος του Μουσικού Συνόλου Ergon Ensemble.

INFO: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη Αθήνα, 210 7282333, www.megaron.gr. Τρίτη: 20:30. Είσοδος 6 – 25 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα