ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ

Με ριζικά διαφορετική ψυχολογία ξεκίνησε σήμερα η εβδομάδα στα γκισέ των τραπεζών. Η μέρα ξεκίνησε με πλήρη ηρεμία μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ

Ανακούφιση προκάλεσε στις τράπεζες το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης καθώς η προοπτική ισχυρής βιώσιμης κυβέρνησης με βασικό στόχο την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Με ριζικά διαφορετική ψυχολογία ξεκίνησε

σήμερα η εβδομάδα τουλάχιστον σε ότι αφορά τα γκισέ των τραπεζών. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η μέρα ξεκίνησε με πλήρη ηρεμία, οι εκροές καταθέσεων μηδενίστηκαν (τουλάχιστον τις πρώτες ώρες της ημέρας) και κυρίως οι ειδοποιήσεις καταθετών, για ποσά άνω των 10.000 ευρώ, για αναλήψεις.  Όπως σημειώνουν η εκτόνωση της ανησυχίας και η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αναμένεται να οδηγήσουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες δέχθηκαν νέο κύμα εκροών εξαιτίας της αβεβαιότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον κίνδυνο επικίνδυνων πολιτικών περιπλοκών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου οι καταθέσεις μειώθηκαν πάνω από 3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «έφυγε» την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως σημειώνουν το σύστημα βρέθηκε στο όριο και την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη οι πολίτες προχώρησαν σε αναλήψεις κεφαλαίων άνω των 2 δισ. ευρώ. Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διασφαλίστηκε με την άπλετη ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ, τόσο απευθείας όσο και μέσω της έκτακτης διαδικασίας ELA.  Είχαν προηγηθεί εκροές 6-7 δισ. ευρώ το Μάιο στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος που δεν επέτρεψε την δημιουργία κυβέρνησης.

Όπως εκτιμούν αναλυτές η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφαλίζουν τα κόμματα που υποστήριζαν με ξεκάθαρο τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας εκτονώνει την ανησυχία και θα προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες, τουλάχιστον όλους όσους πίστευαν ότι η εκλογική νίκη του Σύριζα θα δημιουργούσε αναταράξεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σημειώνουν ότι ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης και η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος των καταθέσεων που αποχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στο τραπεζικό σύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αποχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονται σε σπίτια και σε θυρίδες καθώς οι πολίτες λόγω της αβεβαιότητας ήθελαν, για καλό και για κακό, να διατηρούν αυξημένα μετρητά. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες τα χρήματα αυτά θα γυρίσουν πολύ γρήγορα στο τραπεζικό σύστημα μόλις σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν σημειώσει μείωση άνω των 90 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα