ΜΙΑ ΒΟΥΛΗ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ… 1950

08:45 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Δέκα κόμματα, όσα εικάζεται ότι μπορεί να αναδείξουν βουλευτές αύριο, έχει να φιλοξενήσει το ελληνικό κοινοβούλιο από το 1950. Και οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ…

Τα δύο κόμματα εξουσίας έλαβαν συνολικά το 36% των ψήφων. Το ισχυρό κόμμα της κεντροδεξιάς έλαβε μόλις 18,8% των ψήφων και πρώτευσε, δύο ακόμα δεξιά κόμματα εισήλθαν στη Βουλή με ποσοστά 5,3% και 3,6% ενώ κοινοβουλευτική παρουσία είχε και η άκρα δεξιά με ποσοστό 9,7%.Από το χώρο της δεξιάς μπήκαν στη Βουλή,

συνολικά, πέντε σχηματισμοί. Στην κεντροαριστερά πάλι, το άλλοτε κραταιό κόμμα της παράταξης έλαβε μόλις 17,2%, κερδίζοντας στο νήμα τον νέο ανταγωνιστή του που έφθασε στο 16,4%. Ένα ακόμη κεντρώο σχήμα εξασφάλισε το 10,7% ενώ εκπροσώπηση είχε και ένα ακόμη σχήμα. Όσο για το σκληρό πυρήνα της Αριστεράς, έλαβε ποσοστό λίγο πάνω από το 9,5%.

Υποθέτω ότι μπορεί να κάνετε τους συνειρμούς. Να αποδώσετε το 18,8% στη Ν.Δ., να «δείτε» Καμμένους και Καρατζαφέρηδες στο 5,3% και στο 3,6% αντίστοιχα, τη Χρυσή Αυγή στο 9,7%. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ στο 17,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το απειλεί αλλά και το ΚΚΕ στο 9,5%. Κι όμως, τα παραπάνω ποσοστά είναι αυτά που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές του 1950, τις μόνες εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας που στη Βουλή κατάφεραν και εκπροσωπήθηκαν 10 κόμματα. Και τις μόνες εκλογές που διενεργήθηκαν επίσης μετά από μία καταστροφή, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε, και μπροστά σε μία πρωτοφανή διαπάλη στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος.

Έκτοτε, στον ελεύθερο δημοκρατικό βιο της χώρας – γιατί μεσολάβησε και η επταετία της χούντας – ουδέποτε υπήρξε ανάλογη πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού. Έως τη δικτατορία, καμία βουλή δεν φιλοξένησε περισσότερα από 6 κόμματα. Αλλά και μεταπολιτευτικά, μόνον το 1977 (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Αριστερών & Προοδευτικών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων) και το 1990 εξαιτίας των εδρών που ανέδειξαν οι συνδιασμοί της μουσουλμανικής μειονότητας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΔΗΑΝΑ, Εμπιστοσύνη- Μουσουλμάνοι Ροδόπης, Πεπρωμένο-Μουσουλμάνοι Ξάνθης) μπήκαν στη Βουλή επτά κόμματα. Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις ο ανώτατος αριθμός ήταν πέντε, ενώ στη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 τα έδρανα της Βουλής κατελήφθησαν από μόλις τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΚΚΕ).

Οι αυριανές εκλογές μοιάζουν πολύ περισσότερο με αυτές του 1950, παρά με οποιεσδήποτε άλλες της σύγρονης ελληνικής ιστορίας. Περιττό να ειπωθεί ότι δεν έδωσαν βιώσιμη κυβέρνηση. Το Σεπτέμβριο του 1951 έγιναν νέες εκλογές και την Πρωθυπουργία ανέλαβε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Για λίγο όμως. Ένα χρόνο μετά, το 1952, στήνονται εκ νέου κάλπες, με τον Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου να κερδίζει – βοηθούμενος και από το εκλογικό σύστημα – τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα