Μέσω… Βραζιλίας πιέζει για κούρεμα το ΔΝΤ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, να μην μίλησε επισήμως για την ανάγκη ενός «νέου κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή την επισήμανση έχει αναλάβει να την κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και επειδή η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι να «διευκολύνουν» την Ελλάδα

με το χρέος της, εφόσον πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, προκαλώντας βεβαίως την αντίδραση του Βερολίνου που δεν θέλει να ακούει τέτοιες «κουβέντες» εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το «καμπανάκι» φαίνεται πως πήρε στα χέρια η Βραζιλία, που ως μέλος του ΔΝΤ φροντίζει να υπενθυμίζει ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Αθήνα.

Το «συμβάν» με την αποχή του βραζιλιάνου εκπροσώπου από την ψηφοφορία με την ελληνική δόση των 1,7 δισ. ευρώ φαίνεται πως δεν ήταν τυχαίο, καθώς αυτό που έπρεπε να πέσει στο τραπέζι την δεδομένη περίοδο, δεν ήταν κάτι άλλο…από την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Και ναι μεν από τα «κεντρικά» τράβηξαν τα αυτί στον εκπρόσωπό τους για την στάση του, αλλά τα ..ξαναβρίσκουν και ανεβάζουν και πάλι το θέμα Ελλάδα στην ατζέντα: Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, ανακοίνωσε πως υπήρξε ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, όσον αφορά την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία του ΔΝΤ και τόνισε πως και οι δύο συμφωνούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί.

«Και οι δύο ( ο κ. Μπατίστα και ο κ. Μαντέγκα) είμαστε της άποψης πως τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν για να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάκαμψης για τις χώρες αυτές» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μαντέγκα απείχε από την ψηφοφορία του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας να τον ανακαλέσει και να εκφράσει τη στήριξη του προς το Ταμείο και το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι F.T., στη ανακοίνωση του ο κ. Μαντέγκα τονίζει πως υπήρξε επαναπροσέγγιση με τον εκτελεστικό διευθυντή στο ΔΝΤ.

«Ο υπουργός επαναλαμβάνει πως υπήρξε πρόβλημα επικοινωνίας για την απόφαση που λήφθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή να απέχει στην ψηφοφορία και ότι η βραζιλιάνικη κυβέρνηση είναι υπέρ της εκταμίευσης των δόσεων του ελληνικού προγράμματος» σημείωσε στην ανακοίνωση ο κ. Μαντέγκα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο κ. Μπατίστα θα παραμείνει στη θέση του.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως αν και οι εκτελεστικοί διευθυντές δεν μπορούν να συμβουλεύονται τον υπουργό Οικονομικών για κάθε απόφαση, «η λογική είναι πως σε ζητήματα μεγαλύτερης σημασίας, η συνεννόηση είναι απαραίτητη».

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η αποχή δεν επηρέασε την έκβαση της ψηφοφορίας για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα