Μείωση μισθών στις αναπτυγμένες χώρες το 2012

Τα στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ, αποδίδοντας στη μείωση των μισθών τις αυξημένες κοινωνικές εντάσεις.

Η πολιτική του κατώτερου μισθού, που χρησιμοποιείτο ως το 2009 ως μέτρο κοινωνικής προστασίας για τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους, παρουσιάζει πλέον αύξηση μόνο στα όρια του πληθωρισμού ή ακόμα και μείωση σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Ελλάδα ο κατώτερος μισθός έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο και πλέον, από 877 ευρώ στα 684 ευρώ, ανέφερε η έκθεση.

Οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες είχαν επίσης αυξηθεί λιγότερο από τον πληθωρισμό τόσο το 2008 όσο και το 2011, αλλά παρέμεναν περίπου 5% πάνω από το επίπεδο του 2000 σε πραγματικές τιμές, σύμφωνα με την Global Wage Report που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια.

Σε σχέση με το 2010, πέρυσι οι μισθοί μειώθηκαν 0,5% στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ωστόσο στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ασία, οι αμοιβές αυξήθηκαν 5%.

«Μέχρι τώρα εξ όσων μπορούμε να εκτιμήσουμε για το 2012 σε αυτό το στάδιο η τάση μοιάζει να είναι για ανάπτυξη 0%–μηδενική», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η έκθεση προτείνει στις κυβερνήσεις στις χώρες της ευρωζώνης και σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα να αποφύγουν την συμπίεση των μισθών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Γκάι Ράιντερ κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις από επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις.

Keywords