Μείωση μισθών στις αναπτυγμένες χώρες το 2012

Τα στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ, αποδίδοντας στη μείωση των μισθών τις αυξημένες κοινωνικές εντάσεις.

Η πολιτική του κατώτερου μισθού, που χρησιμοποιείτο ως το 2009 ως μέτρο κοινωνικής προστασίας για τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους, παρουσιάζει πλέον αύξηση μόνο στα όρια του πληθωρισμού ή ακόμα και μείωση σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Ελλάδα ο κατώτερος μισθός

έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο και πλέον, από 877 ευρώ στα 684 ευρώ, ανέφερε η έκθεση.

Οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες είχαν επίσης αυξηθεί λιγότερο από τον πληθωρισμό τόσο το 2008 όσο και το 2011, αλλά παρέμεναν περίπου 5% πάνω από το επίπεδο του 2000 σε πραγματικές τιμές, σύμφωνα με την Global Wage Report που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια.

Σε σχέση με το 2010, πέρυσι οι μισθοί μειώθηκαν 0,5% στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ωστόσο στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ασία, οι αμοιβές αυξήθηκαν 5%.

«Μέχρι τώρα εξ όσων μπορούμε να εκτιμήσουμε για το 2012 σε αυτό το στάδιο η τάση μοιάζει να είναι για ανάπτυξη 0%–μηδενική», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η έκθεση προτείνει στις κυβερνήσεις στις χώρες της ευρωζώνης και σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα να αποφύγουν την συμπίεση των μισθών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Γκάι Ράιντερ κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις από επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα