«Κλείνει ο κύκλος του ΣΥΝ, ανοίγει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας Γ. Μπαλάφας εξιστορεί και αναλύει τα 20 χρόνια της ιστορίας του ΣΥΝ, από την ίδρυσή του έως τώρα, οπότε «απορροφάται» από τον υπό διαμόρφωση ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Σινέ Κεραμεικός. Την παρουσίαση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος, ενώ εκτός του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,

Αλέξη Τσίπρα, για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και η καθηγήτρια του Παντείου, Σία Αναγνωστοπούλου.

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε το «τέλος» του ΣΥΝ και την αρχή του νέου ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το βιβλίο του Γ. Μπαλάφα εκδίδεται σε μία στιγμή που κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος». «Κλείνει ο κύκλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε ως τώρα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως “ο ΣΥΝ υπήρξε ο δημιουργικός καταλύτης της πολιτικής ζωής του τόπου και κλείνει τον κύκλο του, αφήνοντας στη θέση του τον ΣΥΡΙΖΑ του 27% που σύντομα θα κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο με τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού μας».

 Εσωκομματικά μηνύματα

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στο Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αφού πρώτα υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος λειτουργίας του. «Και κακά τα ψέματα, οι αλλαγές στη δική μας Αριστερά ήταν πάντα επώδυνες, γιατί σήμαιναν συγκρούσεις με έναν κατεστημένο τρόπο λειτουργίας». «Όμως, δεν μπορείς να θέλεις να αλλάξεις την κοινωνία, αν πρωτίστως δεν είσαι έτοιμος να αλλάξεις εσύ», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας με νόημα ότι «κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για τις δικές μας αδυναμίες» και αναφέροντας τις εξής: «Ο φραξιονισμός, η πάλη για την κομματική εξουσία, ο παραγοντισμός, η διαπλοκή με όμορους πολιτικούς χώρους, τα συστεγαζόμενα, αλλά αλληλοσυγκρουόμενα πολιτικά σχέδια».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να ιχνογραφήσει και την «λεπτή κόκκινη γραμμή» μεταξύ της πολυφωνίας και της εικόνας Βαβέλ, που πολλές φορές παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για αλλαγές. «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παγίδα. Όλα αυτά τα φαινόμενα που στενοχώρησαν και πλήγωσαν βαθύτατα έναν ολόκληρο κόσμο, είχαν μια σταθερή επίκληση στις αρχές της εσωκομματικής δημοκρατίας. Και εδώ πρέπει να σταθούμε με πολλή προσοχή. Η δημοκρατία και η πολυφωνία είναι κατακτήσεις. Έχουν κόστος, αλλά δε μας ενδιαφέρει. Το αψηφούμε. Όμως, για να επιβιώνει και να λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία, χρειάζεται να την προστατεύουμε και να την θωρακίζουμε θεσμικά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα