Μεγάλα κέρδη από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών στο ΤΧΣ

Χαμόγελα προκαλεί στην κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ράλι των τραπεζικών μετοχών καθώς το ταμείο ήδη έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει στις συστημικές τράπεζες.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που τροφοδοτείται από επιθετικές τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών με αποτέλεσμα ήδη το ΤΧΣ να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των λογιστικών απωλειών που κατέγραφε πριν λίγους

μήνες. Μάλιστα στην περίπτωση της Alpha Bank η τρέχουσα τιμή της μετοχής διαμορφώνεται σε επίπεδα σχεδόν 50% υψηλότερα της αύξησης κεφαλαίου γεγονός, που αν δεν υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή στην πορεία της χώρας, καθιστά δεδομένη την άσκηση των warrants και την επιστροφή της τράπεζας σε 100% ιδιωτικά χέρια.

Μετά το χθεσινό άλμα κατά 10% η μετοχή της Εθνικής αναρριχήθηκε στα 3,95 ευρώ μόλις 7,9% χαμηλότερα από την τιμή που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουλίου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονταν στα 2 ευρώ, δηλαδή 53% χαμηλότερα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονταν στα 0,91 ευρώ ή 46% χαμηλότερα από την τιμή αύξησης κεφαλαίου.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, που θέλουν την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη το 2014 και σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ την τριετία 2015 – 2017 τότε είναι βέβαιο ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα ενισχυθούν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών που εξασφάλισαν την ιδιωτική συμμετοχή (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) θα ξεπεράσουν την τιμή όπου πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις τράπεζες θα επανέλθουν σε ιδιωτικά χέρι και το ταμείο θα ανακτήσει το σύνολο των περίπου 20 δισ. ευρώ που έχει τοποθετήσει στις παραπάνω τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα το Ταμείο θα αποκομίσει ένα αξιόλογο κέρδος καθώς με την άσκηση των δικαιωμάτων από τους δικαιούχους οι μετοχές που αντιστοιχούν θα αγοράζονται στην τιμή της αύξησης που πραγματοποιήθηκε πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου: 4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% για το πέμπτο.

Πρόκειται για πολύ καλά νέα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπόλογισμούς της τρόικας εκτιμούνταν ότι από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να ανακτηθούν 16 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 34 δισ. ευρώ θα ήταν ζημιά. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι το ΤΧΣ θα ανακτήσει πολύ περισσότερα. Μόνο από την άσκηση των warrants των τριών συστημικών τραπεζών το ταμείο θα ανακτήσει 20 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 10 δισ. ευρώ παραμένουν ως κεφαλαιακό απόθεμα. Επίσης το ΤΧΣ θα εισπράξει σημαντικά κεφάλαια από την Eurobank (ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα των 5,9 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιαοποίησης) ενώ κάποια κεφάλαια θα ανακτηθούν και από την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διέθεσε περίπου 13,4 δισ. ευρώ για τον διαχωρισμό προβληματικών τραπεζών σε καλό και κακό κομμάτι (Αγροτική, Proton, Probank, ΤΤ κ.α.).

Έτσι τελικά μπορεί να ανακτηθούν κεφάλαια σημαντικά πάνω από τα 30 δισ. ευρώ δηλαδή διπλάσια από αυτά που αρχικά εκτιμούσε η τρόικα. Όλα αυτά βέβαια υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι πράγματι η εγχώρια οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακή πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα