Με τις «ευλογίες» του ΟΗΕ, η γαλλική επέμβαση στο Μάλι

Αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι στηρίζουν την επέμβαση της Γαλλίας, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Δευτέρας, ενόψει της άφιξης αφρικανικών δυνάμεων στη διαιρεμένη χώρα. Τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Sagaie που ανήκουν στη δύναμη Licorne, με έδρα το Αμπιτζάν, έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαμακό στις 3:00 το πρωί (τοπική ώρα), διευκρίνισε ο λοχαγός Πιέρ Κουγιό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα τεθωρακισμένα θα

παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Μαλί και προτού να χρησιμοποιηθούν στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών, οι οποίοι εδώ και εννέα μήνες ελέγχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αλέν Βινταλίς έκανε λόγο για «ελάχιστη κινητοποίηση» και για «λυπηρή απουσία» της Ευρώπης στο Μάλι, όπου η Γαλλία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανακόψει την πορεία των ισλαμιστών ανταρτών. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Γαλλία είναι μόνη της, όμως βλέπουμε ελάχιστη κινητοποίηση στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός. και επεσήμανε: «θα υπάρξουν συναντήσεις και ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».

Χθες Δευτέρα, η Κάθριν Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική ανακοίνωσε την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανόν την Πέμπτη για να συζητήσουν την κρίση στο Μάλι. Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να στείλει δύο αεροσκάφη C -130 και ένα ιατρικό ελικόπτερο για να στηρίξει την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα από το Αμπού Ντάμπι πως ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Μαλί είναι 750 και αναμένεται να αυξηθεί. «Αυτή την στιγμή, έχουμε 750 άντρες και ο αριθμός τους θα αυξηθεί…ώστε στη συνέχεια και όσο πιο σύντομα γίνεται να παραδώσουμε στις αφρικανικές δυνάμεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης του στη ναυτική βάση Στρατόπεδο της Ειρήνης στο Αμπού Ντάμπι, όπου έχουν αναπτυχθεί οι γαλλικές δυνάμεις. Η επίσκεψη του Ολάντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ως βασικό θέμα την γαλλική επέμβαση στο Μάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα