ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΉ 15% ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΕ ΚΑΙ ΕΠΕ

Με συντελεστή 15% (από 20% που είναι σήμερα) επί των καθαρών κερδών θα φορολογούνται από το 2013 οι Ανώνυμες Εταιρείες, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ο φόρος 25% κατά τη διανομή μερίσματος εξετάζεται να μειωθεί επίσης  στο 15%. Η κυβέρνηση με στόχο αφενός την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αφετέρου να βάλει ένα τέλος στη δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό από ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφεύγουν την εξετάζει τη μείωση των συντελεστών σε όλες τις εταιρικές μορφές.

Στοχος είναι η φορολόγηση του με ενιαίο

συντελεστή 30% (σωρευτικά)  για όλες τις  μορφές επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, δηλαδή για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις ΕΠΕ, τις Ομόρρυθμες, τις Ετερόρρυθμες κ.λπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το νέο φορολογικό σύστημα θα προβλέπει:

1.Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστής 30% και παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.  Σήμερα σε έναν ελεύθερο επαγγελματία με εισοδήματα ύψους 10.000 ο φόρος που αναλογεί φθάνει τα 500 ευρώ. Με τις αλλαγές που έρχονται ο φόρος θα φθάσει τα 3.000 ευρώ. Αλλος ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρο ύψους 12.500 ευρώ με το νέο σύστημα ο φόρος θα φθάσει τα 15.000 ευρώ.

- Ανώνυμες εταιρίερς και ΕΠΕ. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομή μερίσματος επιβαλλεται επιπλεόν φόρος 25%.  Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της επιβαρυντικής πολιτικής αρκετές επιχειρήσεις δημιούργησαν θυγατρικές στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να  μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση

Με τις αλλαγές που προωθούνται εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 15% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος

-Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων. Με το νέο σχέδιο  θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή  30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα