Με κόκκινες γραμμές στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Η οριακή, πλέον, αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και της ίδιας της κυβέρνησης αλλά και η προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγούν τον Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει στάση. Ο μέχρι πρότινος πειθήνιος μαθητής ναι μεν θα κάνει το… μάθημά του, ωστόσο δεν μοιάζει διατεθειμένος να αποδεχθεί εφεξής και την τιμωρία της… τρόικας.

Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες

προκειμένου να συναντηθεί με τους Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Εμανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σούλτς. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν την αρχή, μόνον, ενός κρίσιμου κύκλου διαβουλεύσεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός ενόψει των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξέχουσα θέση σε αυτές θα έχει, προφανώς, και το ΔΝΤ καθώς ο Πρωθυπουργός προγραμματίζεται να μεταβεί προς τα τέλη του μήνα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

Παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα του Πρωθυπουργού βρίσκονται τα μείζονα, τα… ελάσσονα της επικείμενης διαπραγμάτευσης δεν θα μείνουν εκτός κάδρου.

Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει τη συμφωνία της τρόικας στο νέο σχέδιο για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ που ναι μεν δεν θα βάζει λουκέτο αλλά θα προβλέπει περίοδο χάριτος ενός έτους για την εξυγίανση των εταιρειών και σημαντικά λιγότερο πλουσιοπάροχο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι εκκρεμότητες με την κινητικότητα και τον κώδικα δικηγόρων αναμένεται να αντιμετωπιστούν, το ίδιο δε θα γίνει και με τις οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το σημαντικότερο αγκάθι της επικείμενης διαπραγμάτευσης αφορά στα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για τη διετία 2015 – 2016. Ο αρχικός υπολογισμός της τρόικας για επιπλέον μέτρα 4 δισ. Ευρώ απορρίπτεται από την Αθήνα που τα προσδιορίζει σε περίπου 2,5 δισ και θέλει να προέλθουν αποκλειστικά από τον περιορισμό της σπατάλης και την αναδιάρθρωση δομών (πχ. στρατόπεδα). Κυρίως, όμως, η ελληνική πλευρά επιδιώκει αυτή η συζήτηση να μεταφερθεί για αργότερα, δηλαδή παράλληλα με τα σενάρια για το χρηματοδοτικό κενό ή, καλύτερα ακόμη, με τις αποφάσεις για τη μείωση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα δεν προτίθεται να νομοθετήσει τώρα οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα, αναδεικνύοντας και τις διαχρονικές αστοχίες στις προβλέψεις της τρόικας.

Ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει και τη συζήτηση για το δάνειο – γέφυρα που θα απαιτηθεί καθώς και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για την οποία πάντως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2014. Ο Πρωθυπουργός θέλει το επόμενο διμερές δάνειο να μην περιλαμβάνει πρόσθετους όρους. Γι αυτό άλλωστε έχει στείλει σαφές μήνυμα προς όλους για πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε να μην δημιουργήσει προϋποθέσεις αμφισβήτησης της δέσμευσης της Αθήνας στη δημοσιονομική σταθερότητα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ως προς το «κούρεμα», ο κ. Σαμαράς αναμένεται να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προ έτους οι εταίροι της χώρας αλλά και να ζητήσει η όποια συζήτηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και να μην σύρει την Ελλάδα σε έναν ακόμη κύκλο αμφιβολιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα