Στόχος του Τσίπρα η αυτοδυναμία

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από την Παρασκευή, οπότε και μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Λευκό Πύργο, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη δημόσια συζήτηση την αυτοδυναμία και χρησιμοποίησε το σύνθημα «αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, πανίσχυρος λαός». Χθες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής

αντιπολίτευσης, δεν έκρυψε ότι ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και δεν διεκδικεί απλώς την πρωτιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά την αυτοδυναμία. «Η εκτίμησή μου είναι ότι «αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα και ότι ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας στη νέα Βουλή είναι απολύτως εφικτός στόχος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει ήδη διαμορφωθεί «ένα κλίμα συντριπτικής δυναμικής για το ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα» και σ’ αυτή τη δυναμική απέδωσε τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με διανομή του μπόνους των 50 εδρών στα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν.

«Αυτά και μόνο είναι σημάδια ένδειξης ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει μια δυναμική και μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Οφείλω δε να σας πω ότι αυτή η δυναμική θα πολλαπλασιαστεί όταν τεθούν με ωμό τρόπο όπως τίθενται κάθε φορά πριν από την κάλπη τα διακυβεύματα, τα διλήμματα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, προβλέποντας ότι η «βουβή οργή» από την οποία διακατέχονται οι πολίτες «θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές».

«Κυβέρνηση ικανών, άξιων, έντιμων»

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του και σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα στελεχώνεται μόνο από κομματικούς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος και τα εξαιρετικά κρίσιμα που έρχονται και που θα έχει ν’ αναλάβει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σχηματίσουμε, δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, με την ανάδειξη της αυτοδυναμίας σε κεντρική πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να υπερβεί την έλλειψη συμμαχιών, που επικρατεί αυτή τη στιγμή –με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ να δηλώνουν ότι δεν θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, το ερώτημα «κι αν κερδίσετε εκλογές, με ποιους θα κυβερνήσετε», ήταν πάντα ένα δύσκολο ερώτημα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της στάσης των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε για την απάντηση αυτού του ερωτήματος στους πιεστικούς πολιτικούς συσχετισμούς που δημιουργεί η κατάσταση μετεκλογικής ακυβερνησίας. Και άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτική πίεση της ακυβερνησίας θα είναι τέτοια, ώστε «θα βρεθούν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν το δύσκολο έργο μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα