Εκλογές ΗΠΑ: Σαμποτάζ των Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριντα

«Είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πόσοι εκλογείς θα ψηφίσουν διότι στη Φλόριντα η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές κυμαίνεται πάντοτε ανάμεσα στο 70% και το 75%», αναφέρει ο Λανς ντεΧέιβεν-Σμιθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα εμπλέκονται σε μία απόπειρα σαμποτάζ της οργάνωσης των εκλογών με στόχο

τη μείωση της συμμετοχής». Εδώ και έναν χρόνο, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ υιοθέτησε νόμο που περιόριζε από 14 σε 8 τον αριθμό των διαθέσιμων για την πρόωρη ψηφοφορία ημερών. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι ευνοεί την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, η πρόωρη ψηφοφορία στην Φλόριντα τερματιζόταν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Το σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές τεράστιο πλήθος ψηφοφόρων που ήθελε να ψηφίσει πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου προσήλθε στα εκλογικά τμήματα και χρειάσθηκε να παραμείνει στην ουρά ακόμη και επί πεντάωρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν κατόρθωσε να ψηφίσει.

Την Κυριακή πριν από τις εκλογές τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Φλόριντα προσέφυγαν στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για την οργάνωση της ψηφοφορίας. «Οι Ρεπουμπλικάνοι δημόσιοι λειτουργοί προσπαθούν σκοπίμως να περιορίσουν τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων και το χρονικό διάστημα της πρόωρης ψηφοφορίας για να δημιουργήσουν πυρήνες ασφυξίας σε παραδοσιακά δημοκρατικές αστικές περιοχές», εξηγεί ο Λανς ντεΧέιβεν-Σμιθ, Με τον τρόπο αυτόν περιορίζουν την ψήφο των Δημοκρατικών και χειραγωγούν το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά χθες, ο Μπαράκ Ομπάμα διέθετε προβάδισμα μικρότερο των 56.000 ψήφων στη Φλόριντα με ποσοστό 49,9%, έναντι 49,24% για τον Ρόμνεϊ.

Το 2000, χρειάσθηκε ένας μήνας στη Φλόριντα και μία απόφαση της δικαιοσύνης για να γίνει γνωστό ποιος από τους δύο υποψηφίους (τον Ρεπουμπλικάνο Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ και τον δημοκρατικό Αλ Γκορ) είχε επικρατήσει στην πολιτεία που δίνει 29 εκλέκτορες και έκρινε τότε την εκλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα