Με «αγκάθια» ξεκινά ο διάλογος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή και προέκυψε μετά την επιστολή του Φώτη Κουβέλη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την θετική ανταπόκριση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σ' αυτήν. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στη συνάντηση

συμμετείχαν οι : Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Αναγνωστάκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στέφανος Μανίκας. Το ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπησαν οι: Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Δημήτρης Καρύδης, Γραμματέας Επικοινωνίας.

Διαφωνίες

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν διερευνητική, αφού και οι δύο πλευρές ήθελαν να διερευνήσουν τις προθέσεις η μία της άλλης. Πάντως, οι διαφωνίες δεν έλειψαν. Η μεν ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι ζητήματα όπως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να τίθεται ως προαπαιτούμενο, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε... εξηγήσεις για την στροφή της Αγίου Κωνσταντίνου προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ανταπάντησαν πως το κόμμα του δεν αποδέχεται ως πλαίσιο συνεργασίας τη «συμμαχία» της Κεντροαριστεράς με τη Δεξιά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να τα ξαναπούν, αν και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος του διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων προφανώς δεν είναι στρωμένος με αγκάθια.

«Ξεκίνησε σήμερα ένας διάλογος στη βάση των επιστολών, τις οποίες έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για την κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία. Ο διάλογος έγινε στη βάση των 12 προγραμματικών σημείων των επιστολών. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα συνάντηση.Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις, όχι σε ένα κενό πολιτικής, έτσι ώστε να αποβεί προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας», επισήμανε μετά τη συνάντηση ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

«Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ» παρατήρησε ο κ. Ρήγας τονίζοντας πως ο στρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

«O δρόμος είναι μακρύς, -η συζήτηση θα βγάλει στην πρώτη συνάντηση πιστεύω αρκετά θετικά αποτελέσματα- οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ισότιμη συμμετοχή στην επιτροπή συνεδρίου της Κεντροαριστεράς, κάτι που δεν απέρριψε η ΔΗΜΑΡ απλώς το παρέπεμψε στο μέλλον, καθώς προηγούνται οι εργασίες του δικού της συνεδρίου.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει «επιθετικό» με την «Αγίου Κωνσταντίνου» να δηλώνει πως δεν πρέπει να απαξιώνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας η «Χαριλάου Τρικούπη» υποστηρίζει πως δεν είναι προαπαιτούμενο και προτάσσει τη σταθερότητα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα